Sobota 6. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič automobilu byl zraněn při úniku 30 litrů persterilu v areálu firmy v Českých Budějovicích

Do areálu firmy v Českých Budějovicích vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic Suché Vrbné a České Budějovice k ohlášenému úniku čpavku. Hasiči po průzkumu na místě zjistili, že na nákladové komunikaci při nakládce po proražení přepravního obalu uniklo přibližně 30 litrů persterilu.

Nebezpečnou složkou persterilu je kyselina peroctová, která tvoří 15 % látky. Prvotní bezpečnostní opatření ještě před příjezdem hasičů provedli pracovníci firmy, kteří sypkým sorbentem ohradili kanálovou vpusť nacházející se v blízkosti úniku a zabránili tak vtečení persterilu do kanalizace.

Zasahující hasiči nejprve vytýčili nebezpečnou zónu a pak uniklou kapalinu skrápěli mlhovým vodním proudem. Kontaminovanou komunikaci zasypali sorbentem, který následně smetli do připravené nádoby.

Na závěr vodou opláchli veškerý zasažený prostor včetně blízkých aut a kanystrů, které byly s poškozeným kanystrem umístěny na přepravní paletě, či použitého nářadí. Odbornou likvidaci nebezpečného materiálu (kontaminovaného sorbentu a vody) zajistí firma.

Při úniku persterilu se výparů nadýchal řidič nakládaného auta a zároveň si poleptal nohu. Převzali si ho zdravotníci ZZS.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet