Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při cvičném požáru základní školy ve Světlé pod Ještědem bylo zachráněno 29 dětí

V pátek 11. listopadu 2016 v 11:00 hodin vyjely tři jednotky k požáru Základní školy ve Světlé pod Ještědem. Silné zakouření znemožnilo evakuaci školy a „uvěznilo" 29 žáků dvoutřídky v druhém nadzemním podlaží této budovy. Naštěstí se jednalo o taktické cvičení se zaměřením na záchranu dětí a školního personálu pomocí výškové techniky a vyváděcích prostředků.

Jelikož dojezd stanice Liberec je do této lokality téměř 20 minut, byla prvotní opatření na bedrech místních jednotek dobrovolných hasičů. Ty po svém příjezdu zjistily předpokládaný počet osob v objektu, provedly vypnutí všech energií a zahájili hasební práce. Dále připravily podmínky pro účinnou záchranu osob. Profesionální hasiči se tak mohli zaměřit na záchranu všech osob a odvedení dětí do vedlejší budovy školy.

Taktickým cvičením si dobrovolní hasiči nacvičili zásah a rozhodování do příjezdu profesionálních kolegů, předání dostatečných a přesných informací o vývoji zásahu. Chyby, které se na místě události staly, byly vedoucím cvičením a rozhodčím rozebrány při ústním vyhodnocení celé události.

Na závěr bylo vedoucím cvičení konstatováno, že cvičením byly splněny všechny cíle a zúčastněné jednotky jsou připraveny k řešení obdobných událostí ve svém okolí.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet