Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana dvou osob zavalených stromem byla pro JSDH Halenkov svátečním prověřovacím cvičením

Ve čtvrtek 17. 11. 2016 bylo uskutečněno prověřovací cvičení jednotky SDH Halenkov na transport dvou zraněných osob v nepřístupném terénu.

Dvě osoby, které byly zavaleny kmeny stromů, se nacházely v těžce přístupném terénu. Místo události bylo mimo přístupové komunikace ve svahu v lese. Bylo přístupné pouze pěšky a nebo pomocí terénní čtyřkolky s transportním přívěsem.

Na místo se dostali nejdříve dva členové jednotky na terénní čtyřkolce. Po zjištění rozsahu zranění osob se začali věnovat té, která měla těžší zranění. Po příchodu dalších členů jednotky byly započaty práce na vyproštění obou osob. K vyproštění byly použity zvedací vaky a hydraulické vyprošťovací zařízení i motorová pila.

Po vyproštění zraněných osob a byl proveden jejich transport do údolí. Osoba s těžším zraněním byla transportována na transportním vozíku za terénní čtyřkolkou, druhá osoba byla transportována na nosítkách pěšky pomocí šesti členů jednotky.

Cílem výcviku bylo vyhledat zraněné v terénu pomocí zadaných souřadnic GPS, procvičit poskytnutí první pomoci a zásady předlékařské péče, využít zvedacích vaků a hydraulického vyprošťovacího zařízení, použít záchranné prostředků určených pro transport.

Luboš Janota
JSDH Halenkov
Sdílet