Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Škoda u nočního požáru ve Smrkovicích na Písecku jde do statisíců

V pátek večer 18. listopadu 2016 po desáté hodině večerní přijalo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o požáru stodoly ve Smrkovicích. Operační důstojníci do Smrkovic vyslali ve 22:21 hodin profesionální hasiči ze stanice Písek a svolali jednotky SDH obcí Písek a Protivín, pro místní dobrovolné hasiče spustili obecní sirénu.

Hasiči po příjezdu do Smrkovic ihned zahájili průzkum. Velitel zásahu pak podal na operační středisko zprávu, že požár zasáhnul střechu nejen stodoly, ale také truhlářské dílny a obytné části domu. Hasiči ihned odpojili objekt od přívodu elektrické energie a osádky sedmi cisteren hned začaly s hašením. Po půl hodině zásahu velitel nahlásil, že požár je pod kontrolou zasahujících hasičů.

Přibližně do půlnoci pak hasiči rozebírali střešní konstrukci, vynášeli z půdy uskladněné seno a dohašovali. Požárem zasaženou střechu pak zkontrolovali termokamerou, aby vyloučili skrytá ohniska. Velitel zásahu již postupně odesílal jednotlivé jednotky zpět na jejich základny. V jednu hodinu ranní pak předal požářiště smrkovické dobrovolné jednotce, která jej monitorovala až do rána.

Vyšetřovatel HZS ve spolupráci s Policií ČR stanovil výši vzniklé škody na 300 000,–, hasiči svým zásahem uchránili majetek v hodnotě 1 000 000,–. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření. Nikdo nebyl zraněn.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet