Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Edmundova soutěska ve Hřensku byla svědkem mezinárodního hasičského cvičení

Edmundova soutěska ve Hřensku se stala v sobotu 12. listopadu 2016 dějištěm mezinárodního cvičení jednotky dobrovolných hasičů ze Hřenska a německých hasičů FFW Ottendorfu.

Akce se uskutečnila v rámci programu přeshraniční spolupráce INTERREG VA – projektu „Práce hasičů nemá hranice“. Cílem cvičení a školení hasičů byla součinnost při záchraně osob přes vodní tok pomocí tyrolského traverzu.

Vše začalo tím, že dva turisté zabloudili v obci Mezná a sešli mimo turistickou stezku směrem ke kiosku v Edmundově soutěsce. V nepřístupném terénu si po pádu jeden z nich zlomil nohu.

Hasiči se museli přebrodit řekou a poskytli neodkladnou předlékařskou pomoc. Poté vybudovali takzvaný Tyrolský traverz přes řeku a v nosítkách SKED transportovali prvního zraněného. Poté byl i druhý turista v celotělovém horolezeckém postroji převezen na levý břeh.

Zraněná žena zůstala v nosítkách a byla transportován k přístavišti, kde byla naložena na loď a odvezena s druhým turistou a se zasahujícími hasiči k dolnímu přístavišti. Zde byla přeložena do transportních košových nosítek (vany) ukotvené na motorovém koni FFW Ottendorf.

Nakonec byla zraněná turistka odvezena asi dva kilometry do Hřenska, k sanitě.

Tomáš Straka
eDěčínsko
Sdílet