Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a zdravotníci zasahovali u jeskyně Lopač, několik členů výpravy spadlo v závěru expedice zpět do podzemí

Výlet skupiny speleologických nadšenců do jeskyně Lopač, poblíž známé jeskyně Balcarka, neskončil v sobotu po obědě dobře. V samém závěru odborné exkurze do podzemí uklouzl na kovovém žebříku pětatřicetiletý muž a při pád dolů s sebou strhl další osoby.

Shodou okolností se v nedaleké obci Rudice právě v těchto dnech koná společný výcvik hasičů-lezců z HZS JMK ÚO Brno-město a Blansko a České speleologické společnosti. Účastníci výcviku se speciálním vybavením byli tak na místě události velmi rychle.

První osobu se na povrch zasahujícím hasičům a členům České speleologické společnosti podařilo vytáhnout již za třicet minut od nahlášení události.

Příslušníci požární stanice Blansko poskytovali na místě jednomu z rodinných příslušníků zachraňovaných osob posttraumatickou intervenční péči. Po úklidu speciálního lezeckého vybavení provedli speleologové ještě kontrolu celého prostoru jeskyně a vstup do ní opět uzavřeli.

Pavla Pražáková, HZS Jihomoravského kraje


Posádky ZZS Jihomoravského kraje potvrdily celkem tři zraněné. Jeskyňář, který spadl z 30metrové výšky utrpěl středně těžké poranění břicha, vzhledem k mechanismu zranění je možné předpokládat i další vážnější zranění. Pacient byl LZS transportován na UP FN v Bohunicích.

Muž při pádu do jeskyně srazil ještě dva své kolegy. Mladá žena má po pádu z 15 metrů otřes mozku a středně těžké zranění břicha a DK, posádka RLP ji transportovala na UP FN na Pekařské.

Třetího z pacientů, muže po pádu z 10metrové výšky, převezla posádka bez lékaře se středně těžkým zraněním hrudníku na UP FN v Bohunicích.

www.zzsjmk.cz

Policisté případ vyšetřují, především zjišťují, zda byly při prohlídce dodrženy všechny zásady bezpečného pohybu v podzemí.

por. Bohumil Malášek
Policie ČR

Sdílet