Úterý 1. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požární stanicí v Blansku se rozezněl zvuk nového zvonu. Nese jméno patrona hasičů, svatého Floriána

Jmenuje se Florián, váží 31 kg a měří 33 cm. Tak nějak by mohla vypadat textová zpráva, která oznamuje přírůstek do rodiny někoho blízkého.

A že je svatý, přestože se narodil teprve před týdnem? Jen zdánlivá podoba s člověkem tímto končí, protože Florián je celý z kovu, a to včetně svého srdce, které ve čtvrtek 15. 12. 2016 poprvé slavnostně rozeznělo nový zvon na požární stanici v Blansku. Rodinu bude mít početnou, a to všechny hasiče, kteří budou o jeho krásný, zvonivý zvuk stát.

Myšlenka pořídit zvon poprvé plk. Mgr. Martin Oujezského napadla před několika lety při návštěvě požární stanice v Praze na Smíchově. Ve vestibulu stanice mají zavěšený menší zvon jako náhradní systém pro vyhlášení poplachu na stanici.

Zvony se pro tyto účely využívaly od pradávna, v dnešní době jde spíše o symbol a tak tomu bude i na stanici v Blansku. Symbol mládí a stáří. Staří ve smyslu zkušeností, ne počtu roků.

Dnešní doba nám mimo jiné přinesla skutečnost, že si přestáváme vážit zkušeností starších kolegů a začínáme si zvykat na fakt, že přednost má mládí, dravost a mnohdy přehnaná sebejistota.

Daleko častěji se setkáváme s tím, že právě tito mladí lidé nedokáží ocenit letité zkušenosti starších kolegů, tak jak tomu bývalo v minulých letech, kdy spousta z nás ke sboru přicházela. Byl bych velmi rád, kdyby nás všechny tento nový symbol znovu spojil,

řekl plk. Mgr. Martin Oujezský, ředitel HZS JMK ÚO Blansko.

Pro jeho odlití si hasiči vybrali firmu s letitou rodinnou tradicí – Zvonařskou dílnu Letície Vránové – Dytrychové z Brodku u Přerova. Někteří hasiči měli možnost zúčastnit se té slavnostní události, která proběhla minulé pondělí, a byl to vskutku nevšední zážitek. Jako materiál byla použitá zvonařská bronz a naladěný je v tónu d3.

Výzdobu zvonu tvoří jednak znak Hasičského záchranného sboru České republiky, dále reliéf Svatého Floriána – patrona všech hasičů, znak zvonařské dílny a posledním reliéfem je ruční kresba naší provovýjezdové cisterny. Kresbu udělal dlouholetý a vážený kolega pan Josef Pěnča a otiskl tak kus hasičského života do povrchu zvonu.

Součástí slavnosti bylo i představení nové cisterny na podvozku Tatra, která se stane na stanici po dlouhých 14 letech novým prvovýjezdovým vozidlem. Za zmínku určitě stojí, že se jedná o první vozidlo s plně automatizovanou převodovkou, kterou po prvních ujetých kilometrech naši strojníci chválí pro výborné jízdní vlastnosti.

Přečtěte siHasiči dostanou 24 nových tatrovek, poprvé se v Terrnu objeví kotoučové brzdy a automatická převodovka

Slavnost poctili svou návštěvou starosta města Blanska Ivo Polák, za HZS JmK náměstek pro úsek operačního řízení pan Radek Chromý, paní kancléřka Marie Staňková a náměstek pro prevenci pan Václav Špéra. Mezi hosty byli také zástupci složek IZS a pozvání přijali i bývalí kolegové a kolegyně, kteří dříve na v okrese Blansko sloužili.

Celkem 60 lidí tak mohlo přihlížet, jak páter Rostislav Novotný požehnal jak novému vozidlu, tak Svatému Floriánovi, aby všem dlouho sloužili a dělali radost. A také aby zvuk zvonu zněl jen při slavnostních a příjemných příležitostech. Byl to právě on, kdo poprvé rozezněl srdce zvonu odlitého speciálně pro blanenskou požární stanici.

Závěrem si mohl každý z přihlížejících vyzkoušet zvuk zvonu a svou myšlenkou si možná splnit tajné přání. Adventní čas, ve kterém se právě nacházíme, je k tomuto jako stvořený.

plk. Mgr. Martin Oujezský
ředitel HZS JMK ÚO Blansko
Sdílet