Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Veselí nad Lužnicí likvidují hasiči požár sila s pilinami, s hašením pomůže Cobra

Profesionální hasiči ze stanice Soběslav a dobrovolní hasiči obce Veselí nad Lužnicí byli dnes v ranních hodinách vysláni do na Třídu Čs. armády ve Veselí nad Lužnicí k požáru sila.

Kouř, plameny a jiskry vylétávající ze sila spustily elektrickou požární signalizaci, která požár v 5:40 hodin oznámila na operační středisko hasičů. Velitel zásahu si po průzkumu vyžádal z táborské stanice dovoz termokamery, kterou na povrchu sila naměřil teplotu více než 200 °C.

Požár hořících pilin v sile je možné uhasit pouze vyprázdněním celého sila a následném prolití vodou. Hasiči proto ihned zahájili vyvážení pilin. Po sedmé hodině ranní proběhlo střídání zasahujících hasičů, na likvidaci požáru nastoupila čerstvá směna.

Krátce před devátou hodinou dopolední do Veselí nad Lužnicí vyjely osádky cisterny, v jejímž vybavení je systém CCS Cobra, a automobilové plošiny z táborské stanice. Speciální techniku, ať už tu výškovou či Cobru ve vybavení cisterny, hasiči chtějí použít k rychlejšímu a efektivnějšímu uhašení.

V tuto chvíli je předběžně stanovená výše vzniklé škody na 70 000,–. Práce vyšetřovatele HZS však ještě nekončí. Po vyvezení všech pilin a jejich uhašení teprve bude možné přesně zjistit, kolik toho vznícené piliny poškodily. Je tedy možné, že škoda způsobená požárem se bude dále navyšovat.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet