Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Dražice zasahovali hasiči u požáru chaty v nepřístupném terénu, příjezd komplikovaly stromy přes cestu

Táborští profesionální hasiči byli vysláni do katastru obce Dražice k ohlášenému požáru chaty. Chata se nacházela na pravém břehu řeky Lužnice v lokalitě pod Matoušovým mlýnem. Příjezd na místo hasičům komplikovala úzká komunikace, podél a přes kterou bylo hodně stromů, které bránily průjezdu hasičských aut.

Jednotka se nemohla se svými vozy dostat blíže než na přibližně 300 metrů od chaty. Velitel zásahu proto vytvořil průzkumnou skupinu, která se vybavila dýchací technikou, plovoucím čerpadlem a výtlačným příslušenstvím a pokračovala na místo pěšky. Zbývající část osádky mezitím postupně motorovými pilami prořezávala cestu.

Průzkumná skupina hasičů v chatě zjistila, že se jedná o požár střešního prostoru v okolí komínového tělesa. Majitel objektu, který byl přítomen, ještě před příjezdem hasičů vypnul elektrický proud a vynesl z chaty desetikilovou láhev LPG. Hasiči vytvořili jeden útočný proud od plovoucího čerpadla a zahájili hašení.

Na místo se postupně dostavily jednotky SDH obcí Tábor a Dražice, naopak byly odeslány zpět na základnu cisterna a plošina táborských profesionálů. Na požářišti byly vytvořeny postupně tři útočné proudy a čerpací stanoviště pro plnění cisterny. Požár probíhal skrytě v mezistřešních prostorech.

Hasiči proto motorovou pilou museli část střešního krovu prořezat, aby si vytvořili lepší přístup k ohnisku. Postupně tak odkryli část střechy a dohasili doutnající prostor okolo komína.

Úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil krátce po 17. hodině. Přestože střecha nehořela plamenným hořením, i tak byla vzniklá škoda vyčíslena na 100 000,–. Hodnota uchráněného majetku činí 400 000,–.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet