Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sněhová nadílka řidičům zkomplikovala život

Nově napadlý sníh zkomplikoval provoz na silnicích ve Středočeském kraji. Čerstvý „prašan" na promrzlých vozovkách způsobil ledovku, se kterou spousta řidičů nepočítala či podcenila zimní pneumatiky. Při dopravních nehodách bohužel umírali lidé.

Hasiči ve Středočeském kraji vyjížděli v průběhu 2. – 3. ledna 2009 ke 14 dopravním nehodám při kterých byla usmrcena 1 osoba, 9 osob bylo zraněno.

V podvečer 2. ledna 2009 z dosud nezjištěných důvodů řidič terénního vozu sjel na přehledném úseku vozovky mezi obcemi Velvary a Černuc na Kladensku mimo vozovku, kde se střetl se vzrostlým stromem. Na místo byla vyslána zásahová jednotka HZS Středočeského kraje, stanice Kralupy nad Vltavou, Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje a Policie ČR. Po příjezdu jednotek na místo události a vyproštění řidiče, který byl ve vozidle přepravován sám, pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení, u tohoto již lékař konstatoval smrt. Jednotka hasičů provedla protipožární opatření a ve spolupráci s Policií ČR uzavřela daný úsek silnice z důvodu nebezpečí další dopravní nehody v důsledku kluzké vozovky. Po zadokumentování dopravní nehody Policií ČR a zajištění posypu vozovky Správou a údržbou silnic se jednotka vrátila zpět na základnu.

Více štěstí měla dvoučlenná posádka osobního vozidla v obci Nabdín na Kladensku. Řidič osobního vozidla na kluzké vozovce zřejmě nezvládl řízení a s vozidlem čelně narazil do sloupu elektrického vedení a rodinného domu. Řidič vozidla a spolujezdkyně byli vyproštěni před příjezdem jednotky profesionálních hasičů ze Slaného a byli v péči zdravotnické záchranné služby. Jednotka provedla protipožární opatření a zajištění místa nehody. Vzniku dopravní nehody s největší pravděpodobností přispěly letní pneumatiky na vozidle.

mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů

HZS Středočeského kra­je

-miw-

Sdílet