Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Pardubicku vyprošťují jedno auto za druhým

Celý dnešní den museli hasiči na Pardubicku zasahovat u nehod, které zapříčinilo náledí a sníh. Mráz také způsobil popraskání vodovodního potrubí.

Automobil z příkopu museli dnes, 6. ledna, v ranních hodinách vytahovat pardubičtí hasiči. Vozidlo skončilo v příkopě a na boku u silnice v Ostřešanech. Událost se obešla bez zranění.

V 8.56 hodin likvidovali vysokomýtští hasiči nehodu nákladního vozidla, který po nehodě skončil v příkopě na silnici I/35 mezi Vysokým Mýtem a Hrušovou (u restaurace Kujebák). K nehodě si hasiči nechali přivolat pracovníky správy a údržby silnic, aby kluzkou vozovku posypali a hasiči tak bezpečně mohli nákladní automobil vyprostit z příkopu. Do Zámrsku hasiči vyjížděli v 9.53 hodin, kde havaroval osobní automobil a svou jízdu ukončil v příkopu. Hasiči vozidlo vrátili zpět na vozovku a uniklé provozní náplně zachytili pomocí absorpčních rohoží. Na silnici z Ústí nad Orlicí na Letohrad v 10.29 hodin taktéž hasiči vytahovali pomocí automobilového jeřábu vozidlo, které skončilo na boku.

V Lanškrouně hasiči vyjížděli čerpat vodu do kulturního centra na náměstí A. Jiráska. Vlivem mrazu tady prasklo vodovodní potrubí a zaplavilo tři sklepy. Hasiči k odčerpání vody nasadili kalové čerpadlo. Jednalo se o zatopený prostor o rozloze přibližně 16 × 10m. V objektu bylo zhruba ½ až ¾ metru vody.

Meteorologové upozorňují, že v následujících dnech se vyskytnou výraznější noční mrazy. Teploty poklesnou místy na –13 až –17 st.C, v horských údolích až na –22 st.C. Ke zmírnění nočních mrazů dojde až o víkendu. Na neošetřených komunikacích se ojediněle mohou vyskytnout zmrazky a náledí. Silné mrazy mohou vést ke škodám v průmyslu, energetice, kolejové dopravě apod.

por. Vendula Horáková

tisková mluvčí

HZS Pardubického kraje

-kaw- 

Sdílet