Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po příjezdu středočeských hasičů byl seník v plném rozsahu

Požár velkokapacitního seníku v obci Chlum na Čáslavsku zaměstnal 9 požárních jednotek a způsobil škodu téměř 900 tisíc korun. Událost byla nahlášena na tísňovou linku hasičů 5. ledna 2009 v 09.03 hod.

Požár velkokapacitního seníku v obci Chlum na Čáslavsku zaměstnal 9 požárních jednotek a způsobil škodu téměř 900 tisíc korun.

Událost byla nahlášena na tísňovou linku hasičů 5. ledna 2009 v 09.03 hod. Na místo události byly dle požárního poplachového plánu vyslány zásahové jednotky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje stanice Čáslav, Kutná Hora a jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí Červené Janovice, Bratčice, Potěhy, Žleby a následně Šebestěnice. SOPIS Kolín prostřednictvím KOIS Kladno požádalo o pomoc HZS kraje Vysočina a to stanici Ledeč nad Sázavou a jednotku SDH Golčův Jeníkov.

Po příjezdu jednotek na místo události bylo zjištěno, že velkokapacitní seník je zasažen v plném rozsahu. Jednalo se o velkokapacitní seník kovové konstrukce půdorysného rozměru 58,5 m x 15 m, ve kterém bylo skladováno 50 q slámy v balících, 300 q sena v balících a 200 q volně loženého sena.

Zásah byl veden pomocí útočných proudů C ze čtyř stran, byl komplikován velkým vývinem kouře (špatná orientace), kdy příslušníci HZS museli neustále používat dýchací přístroje. Dále byl zásah komplikován v důsledku chybějících podlahových roštů, kde hrozilo propadnutí a tím zranění zasahujících hasičů.

Byla zřízena kyvadlová doprava vody (cca 3 km) od hydrantové sítě v obci Zbýšov a následně bylo nutné nasadit na plnění požárních cisteren požární stříkačku PS 12 z rybníka Zbýšov. Vzhledem ke klimatickým podmínkám (mráz) bylo nutné vysekat v ledu díru pro sání vody.

Pomocí techniky bylo prováděno vyvážení znehodnocené slámy a sena na přilehlé prostranství. Zásah trval do večerních hodin a následně byl dozorován do následujícího dne.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Požárem vznikla majiteli škoda cca 880.000 Kč.

autor nprap. Luboš Kovanda
ÚO Kutná Hora


-kaw-

Sdílet