Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rodina se přiotrávila oxidem uhelnatým

Pardubičtí hasiči byli 7. ledna ve 23.56 hodin přivoláni do ulice Boháčova, kde mělo dojít k otravě tří osob oxidem uhelnatým. Hasiči ihned po příjezdu provedli průzkum pomocí detekčních přístrojů a zjišťovali koncentraci, ale i to odkud nebezpečný plyn uniká.

Pardubičtí hasiči byli 7. ledna ve 23.56 hodin přivoláni do ulice Boháčova, kde mělo dojít k otravě tří osob oxidem uhelnatým. Hasiči ihned po příjezdu provedli průzkum pomocí detekčních přístrojů a zjišťovali koncentraci, ale i to odkud nebezpečný plyn uniká.

Majitel bytu měl vývod z plynového kotle v koupelně a z digestoře v kuchyni svedený do jednoho komínu. Hasiči těsně po odvětrání naměřili v koupelně, kde byl umístěn plynový kotel, 18 jednotek ppm oxidu uhelnatého. Hasiči doporučili majiteli vypnout kotel, nezapínat digestoř a nechat si překontrolovat kotel odbornou firmou.

Tři osoby si do péče převzala zdravotnická záchranná služba a převezla je do nemocnice. Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm.

Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla. Hasiči stále upozorňují na to, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém.

Zdroj: HZS Pradubického kraje

-kaw- 

Sdílet