Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár chaty v Miroticích způsobil škodu za více než půl milionu korun

Osádky pěti cisteren a automobilové plošiny profesionálních hasičů ze stanice Písek a dobrovolných hasičů obcí Čimelice, Mirotice a Ostrovec byly vyslány do Mirotic k ohlášenému požáru domu. Požár byl na tísňovou linku hasičů ohlášen v noci na středu v 22:46 hodin.

Hasiči v Miroticích zjistili, že hoří zahradní chatka, kterou majitel rekonstruuje a používá jako rekreační objekt. Požár zasáhnul střechu – krov a střešní krytinu. Velitel zásahu po průzkumu odeslal ostroveckou jednotku zpět na základnu, písecká, mirotická a čimelická jednotka byly na požářišti postačující. Hasiči provedli rychlou lokalizaci požáru, již krátce po půl dvanácté dostali požár pod kontrolu.

Okolo druhé hodiny ranní byl požár téměř uhašen, velká část jednotek odjela zpět na své základny. Na požářišti zůstali pouze mirotičtí dobrovolní hasiči. V 4:49 hodin velitel mirotické jednotky zažádal o vyslání posilové jednotky, a to z důvodu toho, že se některé střešní trámy znovu rozhořely. Operační středisko na místo znovu vyslalo písecké profesionály. Trámy byly dohašeny krátce před 6. hodinou ranní. Písecká jednotka zásah ukončila, u požářiště znovu zůstala pouze místní dobrovolná jednotka.

Výši vzniklé škody vyšetřovatel HZS stanovil na 600 000,–, hodnota uchráněného majetku činí 1 000 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření, které bude pokračovat dnešní den.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet