Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V mrazivém počasí dochází k intenzivnějšímu hoření

K požáru skladovacího prostoru do Lubníku vyjížděli profesionální hasiči z Lanškrouna dnes, 9. ledna, a to v 0.20 hodin. Velitel zásahu si ihned nechal přivolat na pomoc dobrovolné jednotky z Tatenic, Lubníku, Lanškrouna a Žichlínku. Jednalo se o objekt v němž byl skladován šťovík

Pardubičtí hasiči zasahovali 8. ledna v 8.22 hodin u dopravní nehody osobního vozidla, které skončilo v potoce na frekventované silnici z Lázní Bohdanče na Hradec Králové. Hasiči vytáhli osobní automobil Škoda Octavia pomocí navijáku. K úniku provozních náplní nedošlo a ke zranění osob také ne. V Chocni místní dobrovolní hasiči odstraňovali rampouchy ze střechy školy, které ohrožovaly procházející školáky.

V 15.15 hodin zasahovali vysokomýtští hasiči u nehody dvou vozidel, která se střetla na křižovatce u Zámrsku. Nehoda se obešla bez zranění. Při kolizi došlo k úniku provozních náplní, které hasiči asanovali.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí

K požáru skladovacího prostoru do Lubníku vyjížděli profesionální hasiči z Lanškrouna dnes, 9. ledna, a to v 0.20 hodin. Velitel zásahu si ihned nechal přivolat na pomoc dobrovolné jednotky z Tatenic, Lubníku, Lanškrouna a Žichlínku. Jednalo se o objekt v němž byl skladován šťovík. Za dělící konstrukcí pak pokračovala obytná část, kterou se podařilo hasičům uchránit před plameny.

Uvnitř statku, skladovacího prostoru o velikosti 20 × 40 m, byl uskladněn nejen šťovík, ale také stroje na jeho zpracování a další mechanizace. Hasičům se podařilo dostat požár pod kontrolu v 1 hodinu ráno. Na místě bylo sedm hasičských vozidel. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Největším problémem pro hasiče byl silný mráz. Práce hasičů v mrazivém počasí je velmi komplikovaná. Hrozí mnoho rizik. Dochází k zamrzání čerpadel, hadicových vedení a armatur, voda použitá na hašení neodtéká, ale vytváří na konstrukcích, přístupových cestách a požární technice silné vrstvy ledu a tím dochází k omezení pohybu hasičů. Při mrazu také dochází k podstatně intenzivnějšímu hoření, způsobenému teplotním rozdílem hoření a okolí.

Ohořelé trámy a přístřešky museli hasiči strhnout háky, hrozilo, že se zřítí. Část objektu se po dohodě s majitelem nechala pod dohledem dohořet. Majitel se synem 8. ledna ve večerních hodinách šrotovali šťovík, který používali pro svou potřebu k otopu. Do šrotovníku se dostal cizí předmět, který způsobil dření a jiskření. Následně došlo k doutnání šrotovníku a po několika hodinách doutnání i k požáru. Škoda byla vyčíslena na 3,5 milionu korun.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-miw-

Sdílet