Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sněžení se silným větrem způsobilo vyšší počet výjezdů středočeských ha­sičů

Zimní charakter počasí ve středu 04.01.2017 způsobil ve Středočeském kraji více než dvojnásobný počet zásahů hasičů než je dlouhodobý průměr. Komplikace se očekávají i nadále.

Středočeští hasiči zasahovali nejčastěji v okresech Mladá Boleslav, Příbram, Kolín a Praha – východ.

Ve 27 případech se jednalo o dopravní nehody, v 31 případech o technické pomoci (především zprůjezdnění pozemních komunikací). U 6 dopravních nehod byl účastníkem autobus s lidmi, ale nikdy nedošlo ke zranění.

V osobních automobilech se zranily 3 osoby, žádná z nich vážně. Několik silnic bylo dočasně uzavřeno, ve sněhu uvízly desítky automobilů (u Bukovna na Mladoboleslavsku, Hudčic na Příbramsku a Doubku na Praze – Východ.

Pozoruhodný je trojnásobný nárůst spolupráce se zdravotnickou záchrannou službou při transportu pacientů z jejich domovů – zhoršení zdravotního stavu některých nemocných lidí může souviset se změnou počasí.

Výstraha ČHMÚ na novou sněhovou pokrývku a náledí platí pro Středočeský kraj do čtvrtka 5. ledna, 09:00 hod. S ohledem na předpokládaný vyšší počet událostí byla na stanici Mladá Boleslav dočasně přemístěna speciální technika ze záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu.

Konkrétně se jedná o čtyřnápravový vyprošťovací automobil na podvozku Tatra 815 a na podobném podvozku také nákladní automobil s radlicí. V případě potřeby budou zasahovat ve Středočeském a Libereckém kraji.

Už ve středu vyjela tato technika spolu s jednotkou ze stanice Mladá Boleslav do Libereckého kraje k dopravní nehodě dvou nákladních automobilů na velmi špatně sjízdné vozovce mezi Dolní Krupou (okr. MB) a Ralskem (okr. CL).

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

Foto: HZS Příbram
Sdílet