Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár ve Skuhrově na Rychnovsku zničil větší část zemědělské usedlosti

Čtyři jednotky hasičů byly v sobotu 7. ledna 2017 večer přivolány k požáru zemědělské usedlosti ve Skuhrově nad Bělou na Rychnovsku. Na místo určení vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, hasiči HZS podniku Škoda Kvasiny, dobrovolní hasiči ze Skuhrova nad Bělou a Solnice.

Objekt se nacházel v odlehlé části obce a kvůli přívalům sněhu byl těžko přístupný pro hasičskou techniku. Zasahující jednotky měly hned od počátku velmi složitý zásah a musely vytvořit dopravní vedení z hadic až k místu požáru. Potýkaly se také se zamrzáním vody a elektroniky u požárních vozidel.

Částečně roubená a trvale neobývaná zemědělská usedlost byla již při příjezdu prvních hasičů celá v plamenech a předposlední fázi hoření. Požár jako první zpozorovali a ohlásili obyvatelé obce a upozornili také majitele, který v tu dobu přebýval v jiném domě. Přes náročné podmínky při likvidaci požáru se hasičům podařilo uchránit několik místností v přízemí budovy, kde se nacházely zemědělské stroje a agregáty.

Požár dostali pod kontrolu ve 23:23 hodin. Až do ranních hodin na místě zůstávala místní jednotka dobrovolných hasičů, která prováděla dohled nad požářištěm a dohašování ohnisek požáru. Hmotná škoda způsobená požárem byla předběžně odhadnuta na 500 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 500 tisíc korun. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem dalšího šetření.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet