Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

12.01.2009 14:35 – Slovensko

Požár přívodních kabelů ohrožuje dodávku elektřiny a reálně hrozí, že slovenská energetická síť zkolabuje. Slovensko je na pokraji blackoutu – tedy úplného výpadku elektrické energie.

Požár přívodních kabelů ohrožuje dodávku elektřiny a reálně hrozí, že slovenská energetická síť zkolabuje.

Slovensko je na pokraji blackoutu – tedy úplného výpadku elektrické energie. Podle agentury Reuters to v pondělí prohlásil slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek, který tak reagoval na požár v Tepelných elektrárnách Nováky. Zasedá i krizový štáb.

Blackout postihl v srpnu 2003 i velkou část východního pobřeží USA. Lidé tehdy nevěděli, co se děje, báli se teroristického útoku a úplně zaplnili ulice.

Požár přívodních kabelů v Novákách totiž odstavil v pondělí podle slovenské televize TA3 první a druhý blok tepelné elektrárny. Požár přišel jen několik dní poté, co Slovensko oznámilo, že opět spustí do provozu jadernou elektrárnu v Jaslovských Bohunicích.

Celý článek na TN.cz

V Tepelných elektrárňach Nováky (ENO) bol na prvom a druhom bloku na prívodných kábloch požiar. Informoval o tom minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Podľa neoficiálnych informácií oheň poškodil dopravník uhlia pre dva 110 megawattové bloky. Údajne hrozí ich odstavenie. Predbežná škoda je 1 milión eur (30.126.000 korún).

Požiar vypukol okolo štvrtej hodiny ráno na dopravných pásoch. Zasahovali hasiči z ENO,na pomoc im prišli aj jednotky zo susedného podniku NChZ Nováky a z Prievidze. Kvôli veľkému zadymeniu museli zasahovať v kyslíkových dýchacích prístrojoch.

Zásah bol účinný, hasiči zabránili rozšíreniu požiaru na zásobníky uhlia a nafty, ktorú energetici používajú pri zapaľovaní kotla. Požiar lokalizovali ho približne za dva a pol hodiny.

Celý článek na Topky.sk

-kow-

Sdílet