Úterý 15. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Střet dodávky s vlakem v Mnichovicích

K dopravní nehodě – střetu na přejezdu, vyjely včera ,13.1. 2009 vpodvečer, jednotky HZS SŽDC Praha, HZS Střč. st. Říčany a SDH Mnichovice. Událost se odehrála na přejezdu u železniční zastávky Mnichovice. Naštěstí se obešla bez vážnějších zranění, avšak na několik hodin zcela ochromila mezinárodní trať.

K dopravní nehodě – střetu na přejezdu, vyjely včera, 13.1. 2009 jednotky HZS SŽDC Praha, HZS Stčk. st. Říčany a SDH Mnichovice. Událost se odehrála na přejezdu u železniční zastávky Mnichovice. Naštěstí se obešla bez vážnějších zranění, avšak na několik hodin zcela ochromila mezinárodní trať.

Po příjezdu hasičů na místo případu bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o střet dodávky s vlakem, jenž jí po nárazu tlačil před sebou po použití rychlobrzdy ještě cca 90 metrů. Řidič z této hrozivě vypadající nehody vyvázl pouze s oděrkami. Hasiči provedli protipožární opatření a zajištění místa nehody pro vyšetřovatele policie a drážních inspektorů. Na místě dále zůstala pouze jednotka HZS SŽDC Praha, která v pozdních nočních hodinách provedla ve spolupráci s pracovníky ČD vyproštění dodávky z kolejiště.

Tato trať je budoucím koridorem, takže na ní neustále probíhají nejrůznější stavební a jiné úpravy. Z tohoto důvodu nebylo možné dodávku vyprostit za pomoci technické Tatry, jak bylo již od začátku plánováno a každý ze zainteresovaných pracovníků železnice byl s plánem hasičů obeznámen. Když se mělo přistoupit na akci, neb vše bylo vyšetřeno a zadokumentováno, byla hasičům sděleno, že s autem do kolejí nesmí vjet, neb tam vedou provizorní zabezpečovací kabely. No a co teď? Auto bylo sto metrů od přejezdu přes obě koleje, jiná přístupová cesta tam nebyla a nervozita pracovníků ČD značná, když jim tam neprojel x hodin po mezinárodní trati žádný vlak a tak musela na řadu přijít víc než improvizace na hranici všeho. Dodávka se zapřáhla za pomoci lan z vozu TA za lokomotivu, která jí nabourala a dále za hydraulickou ruku drezíny, která jí nadlehčovala a vyrazilo se na přejezd. Poměrně riskantní akce se po zhruba hodině zdařila, hasiči mnohokrát museli na zem a odstraňovali kabely, aby je Iveco nepoškodilo ještě víc, než při samotné nehodě.

Nu, podařilo se, auto bylo na přejezdu. Dle majitele vozu byla i odtahová služba dávno na cestě, což však nebyla pravda. Ze strany ČD byl vyvíjen nátlak na velitele zásahu a zasahující hasiče, že práce zdržují, což nebyla pravda. Chápeme, že se tato důležitá trať musí zprovoznit co nejdříve, ale co máme s autem dělat, když pod přejezdem byla naprosto zledovatělá silnice, na které to klouzalo i 20 tun těžké TA Tatra 8×8 a na ní odstavené osobáky místních občanů, do toho pod přejezdem stojící dům, dodávka nebrzdila, neměla kola… Nad přejezdem zase zmrzlý kopec, prostě situace. Bylo rozhodnuto, že se pokusíme za pomoci navijáků z TA a CAS jí nějak dostat dolů, což bylo dost riskantní. Odházela se ručně stojící auta a začalo se. Samozřejmě se při akci poškodil jeden naviják a to nevratně. O tom, kolikrát si člověk namlátil na ledovce, ani nemá cenu psát. Stručně řečeno, ideální zásah za mrazu, kde ani FIREMAN V, TIGER či FÉNIX nehřál (člověk by nevěřil, jak i taková helma studí a tak musela každou chvilku na pár okamžiků z hlavy dolů). Ještě že se našla dvojice dobrých lidí z Mnichovic (Lenka a ?), co na kost zmrzlým drážním hasičům přinesla termosku s čajem. PATŘÍ JIM NÁŠ VELKý DÍK! Ale zpět, po prvním pokusu s dodávkou konečně dorazila odtahovka s velkou Scanii a vše se dalo do pohybu. Zásah byl pro hasiče následně ukončen tím, že na přejezdu došlo k zasypání uniklých provozních náplní sorbentem a pak hurá do tepla.

Příčina nehody je v šetření. Jisté je jen to, že dodávka zůstala na kolejích a při tom došlo ke stažení závor. Řidič mel veliké štěstí, neb osobní vlak, jedoucí od Prahy, stihl včas zastavit, nákladní od Benešova nikoliv.

Jednotka HZS SŽDC Praha do toho měla ještě jeden výjezd. Na HS zbylá osádka vozu CAS 32 v počtu 1+2 jela likvidovat oheň, zapálený bezdomovci v oblasti Buben na Praze 7.

Foto: SDH Mnichovice a HZS SŽDC

-wap-


Sdílet