Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muž z Novojičínska se stačil zachránit útěkem po požáru lůžka od cigarety

O velkém štěstí může po sobotním podvečeru hovořit čtyřicetiletý muž z Bartošovic na Novojičínsku. Pod vlivem alkoholu usnul doma v rodinném domku v posteli se zapálenou cigaretou. Na rozdíl od zhruba desítky tragických případů, které se staly v Moravskoslezském kraji v posledních dvou letech, se ale při požáru lůžka probudil a vyběhl ven z pokoje a domku.

O velkém štěstí může po sobotním podvečeru hovořit čtyřicetiletý muž z Bartošovic na Novojičínsku. Pod vlivem alkoholu usnul doma v rodinném domku v posteli se zapálenou cigaretou. Na rozdíl od zhruba desítky tragických případů, které se staly v Moravskoslezském kraji v posledních dvou letech, se ale při požáru lůžka probudil a vyběhl ven z pokoje a domku. Naštěstí tak nerozšířil statistiku obětí požárů gaučů, válend či křesel po usnutí s cigaretou a „milosrdné" smrti po nadýchání životu nebezpečných zplodin hoření…

Požár oznámila na tísňovou linku hasičů sousedka v sobotu 17. 1. 2009 kolem půl páté odpoledne. Operační středisko hasičů ihned vyslalo na místo tři jednotky hasičů – jednotku Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičíně a dvě jednotky dobrovolných hasičů z Bartošovic-Hukovic a Studénky.

Hasiči po příjezdu k rodinnému domku zjistili, že hoří jeden z pokojů o rozměrech 4 × 4 metrů a že celý pokoj a celý objekt je silně zakouřen. Vypnuli přívod elektrického proudu a pomocí vysokotlakého vodního proudu požár dostali pod kontrolu a uhasili během půlhodiny. Zasahovali v dýchací technice.

Také vynesli ze sousedního pokoje tlakovou láhev s propanbutanem a zasažený pokoj odvětrávali pomocí přetlakové ventilace. Po lokalizaci požáru vynášeli doutnající nábytek a další vybavení pokoje ven a také dohašovali. Hasiči nakonec ještě prozkoumali celý dům včetně půdy a sklepních prostor pomocí termokamery. Místní hasiči zůstali po odjezdu jednotek z Nového Jičína a Studénky na místě na kontrolu požářiště.

Díky rychlému zásahu hasičů se vyšplhala celková škoda pouze na 25 tisíc korun. Kdyby se ale muž neprobudil, mohl mít požár tragické následky. I v obdobných případech nebývá hmotná škoda po požáru vysoká…

Moravskoslezští hasiči zaznamenali v posledních dvou letech (2007 a 2008) tendenci k růstu počtu osob, usmrcených v souvislosti s požárem. Zatímco v letech 2004 až 2006 takto zahynulo v kraji vždy 12, respektive 13 osob, za předloňský rok (2007) to již bylo 20 obětí a za celý loňský rok již 25 obětí požárů.

Nejčastěji hoří v domácnostech a hlavní příčinou bývá nedbalost lidí. Rizikovou skupinou osob jsou zde zvláště senioři a také lidé, kteří usínají se zapálenou cigaretou po požití alkoholických nápojů.

Například v roce 2007 zemřelo v Moravskoslezském kraji minimálně 5 osob v postelích, na gaučích či válendách po konzumaci alkoholu a usnutí s hořící cigaretou. Příčinou úmrtí byla vždy otrava zplodinami hoření dobře hořícího nábytku. Také loni měl alkohol vliv prokazatelně nejméně v sedmi tragických případech v obydlích.

Hasiči proto doporučují velkou opatrnost, hlavně u osob nad 50 let a seniorů, kteří patří mezi nejrizikovější skupiny. Pro lepší zabezpečení bytu před požárem je možné instalovat autonomní hlásiče požáru (čidla) a práškové hasicí přístroje. Náklady na pořízení této protipožární techniky nepřesáhnou několik stovek korun, možnost rychlého uhašení bytového požáru se přitom mnohonásobně zvýší.


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-

Sdílet