Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Avia se srazila s lokomotivou

Dne 21. 1. 2009 v 07:02 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě ve Zlíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem, jednotka hasičů z povolání města Zlína s cisternou a jednotka drážních hasičů SŽDC z Přerova.

Dne 21. 1. 2009 v 07:02 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě ve Zlíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem, jednotka hasičů z povolání města Zlína s cisternou a jednotka drážních hasičů SŽDC z Přerova. Po příjezdu bylo zjištěno, že na železničním přejezdu v areálu bývalého Svitu došlo ke střetu nákladního auta zn. Avia a lokomotivy.

Osmašedesátiletý řidič nákladního auta nerespektoval výstražná světelná a zvuková znamení a vjel na přejezd v době, kdy projížděla posunovací motorová lokomotiva. Po vzájemném střetu bylo vozidlo odhozeno souběžně s kolejištěm.

Nevyhnutelný střet zpozoroval také posunovač na stupátku lokomotivy, který těsně před nárazem reagoval seskočením na zem. Při dopadu se ale zranil na koleně. Sedmatřicetiletý muž utrpěl zranění, které bylo na místě ošetřeno zdravotnickou záchrannou službou a následně byl posunovač odvezen do nemocnice.

Sám řidič nákladního auta zůstal po nárazu viset z kabiny. Nohy měl zaklíněné pod pedály a tělo měl skřípnuté mezi otevřenými dveřmi vozu a vnějším ochranným oplocením u dráhy. V nepřirozené poloze musel čekat až na příjezd hasičů, kteří ho vyprostili za použití speciální techniky. Pomocí hydraulických nůžek byl odstřižen nejdříve sloupek plotu, byl uvolněn prostor sevření a muž byl vytažen.

Se svým zraněním byl předán do péče zdravotnické záchranné služby, která ho ošetřila a odvezla do nemocnice k další nezbytné péči a hospitalizaci.

Dopravní nehoda zcela zablokovala průjezd přes železniční přejezd asi na dvě hodiny. Případ na místě šetřila policie. Svědci potvrdili, že na tomto přejezdu dochází soustavně k porušování předpisů a nekázeň řidičů je tu pravidelným jevem. Sám řidič nákladního auta tudy projížděl i několikrát denně.

Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc., tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet