Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Rychnově u Jablonce nad Nisou jezdí Scania s nástavbou firmy Kobit

CAS 20 s redukovanou výbavou z dílny slatiňanského závodu firmy Kobit pořídila obec Rychnov u Jablonce nad Nisou pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů. Scania s pohonem všech kol stála 5 596 250 korun včetně DPH. Na financování se podílela Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod, slavnostní předání proběhlo v sobotu 4. února 2017.

Doufám, že toto vozidlo nebudeme moc potřebovat při výjezdech, že bude spíše na parádu. Je to z jednoho prostého důvodu – nepřejeme si aby tu hořelo, nepřejeme si dopravní nehody a různé živelní katastrofy.

Byl bych velice rád, kdyby toto vozidlo sloužilo minimálně stejně tak dlouho, jako naše nejstarší vozidlo,

uvedl Bc. Tomáš Levinský, starosta obce Rychnova u Jablonce nad Nisou.

Podvozek cisterny

Pro výrobu cisternové automobilové stříkačky byl použit podvozek Scania s motorem o výkonu 265 kW, manuálně řazenou převodovkou a připojitelným pohonem přední nápravy.

Šestimístná kabina pro mužstvo je typu CrewCab CP28. Uvnitř najdeme analogovou vozidlovou radiostanici Motorola GM 360, druhý mikrofon a reproduktor je z ní vyveden k obslužnému panelu čerpadla v zadní části vozu.

Samozřejmostí je topení nezávislé na chodu motoru a jízdě.

V opěradlech zadní řady sedadel jsou uchyceny dýchací přístroje Dräger PSS 3000, mezi nimi pak náhradní tlakové láhve.

Čtyři úchyty dobíjejí ruční radiostanice, v dalších čtyřech jsou uchyceny svítilny.

Ve střední horní části kabiny je police, uzpůsobená pro uchycení páteřové desky. Úložné prostory jsou před zadní řadou sedadel i pod ní.

Na levém boku u dveří řidiče je vůz osazen zásuvkou Rettbox pro dobíjení akumulátorových baterií, sdruženou s přípojkou tlakového vzduchu.

Pod předním nárazníkem je namontována asanační lišta, kterou lze ovládat z místa řidiče.

Nástavba

Karoserie nástavby je vyrobena z hliníkových profilů a olepená plechem ze stejného materiálu. Boční schrány s příslušenstvím kryjí roletky s podélným madlem, jejichž výška při plném otevření nepřesáhne 2 000 mm.

Nádrž na hasivo je tvořena nádrží na vodu o objemu 4 000 litrů a pěnidlo o objemu 240 litrů. Vyrobena je jako jeden celek z nerezavějící o­celi.

Okolí nástavby osvětlují LED světla, částečně zapuštěná do boků a zadní části nástavby.

Osvětlovací stožár je osazen dvěma 1000W reflektory, elektrický proud mu dodává elektrocentrála Geko na výsuvném platu v levé přední schráně.

Na pochozí plošině nástavby je přípojný prvek pro nasazení lafetové proudnice.

Čerpací zařízení THZ 3000 dosahuje v nízkotlakém režimu jmenovitého průtoku 2 000 litrů za minutu, ve vysokotlakém pak 150 litrů za minutu. Pěnotvorné přiměšovací zařízení je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

Rozměry vozu

CAS 20 Scania Rychnovských hasičů je dlouhá 8 000 mm, široká 2 550 mm a vysoká 3 050 mm.

Sdílet