Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V převráceném autobusu byla zraněna žena

U dopravní nehody linkového autobusu s cestujícími zasahovali hasiči dnes odpoledne u Rájce-Jestřebí na Blanensku. Linkový autobus Karosa havaroval na trase z Rájce-Jestřebí do Doubravice na kluzké silnici pokryté nánosem bláta, kterou na vozovku zanesl traktor z pole.

U dopravní nehody linkového autobusu s cestujícími zasahovali hasiči dnes odpoledne u Rájce-Jestřebí na Blanensku. Linkový autobus Karosa havaroval na trase z Rájce-Jestřebí do Doubravice na kluzké silnici pokryté nánosem bláta, kterou na vozovku zanesl traktor z pole. V zatáčce autobus vyjel z jízdní dráhy a skončil za svodidly převrácený na pravém boku. Ve vozidle, v němž podle informací řidiče jelo 16 lidí, byla zraněna jedna žena.

Ilustrační foto

Nehodu hasičům ohlásili zdravotníci ve 13.47 hodin. Krajské operační a informační středisko HZS na místo vyslalo jednotku hasičů ze stanice v Blansku a vyprošťovací automobil MAN ze stanice v Lidické ulici v Brně. Při příjezdu hasičů byla zraněná žena již v péči osádky sanitky ZZS. Část cestujících odešla pěšky do Rájce, některé odvezl jiný, okolo jedoucí linkový autobus stejné přepravní společnosti. Policisté usměrňovali dopravu.

Hasiči udělali na havarovaném vozidle protipožární opatření. Protože z převráceného autobusu do potoka u silnice vyteklo zhruba pět litrů nafty a litr oleje, hasiči potok přehradili textilní nornou stěnou a ropné látky zasypali sorbentem. Na zamrzlé hladině potoka se podařilo celé množství uniklé nafty a oleje sorbentem zachytit.

K vyproštění autobusu museli hasiči rozřezat svodidla. Po vyšetření nehody dopravními policisty hasiči autobus pomocí lan a navijáku vyprošťovacího automobilu postavili na kola a v 16.23 hodin vytáhli na silnici. Protože odtah autobusu zajistil jeho majitel, hasiči z vozovky uklidili střepy a úlomky, sebrali použitý kontaminovaný sorbent a krátce před 17. hodinou ukončili zásah.



Info: por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje 

-wap-

Sdílet