Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tišnovská laboratoř je po rekonstrukci, mezi její úkoly patří chemický a radiační průzkum či odběry vzorků neznámých látek

V Tišnově se dnes znovuotevřela laboratoř, která prošla v uplynulých měsících zásadní rekonstrukcí. Slavnostního otevření se účastnil také generální ředitel HZS ČR genmjr. Drahoslav Ryba.

Pracoviště Laboratoř Tišnov plní řadu úkolů, mezi které patří např. chemický a radiační průzkum, odběry vzorků neznámých látek, detekce a identifikace nebezpečných látek či manipulace se zdroji ionizujícího záření a jadernými materiály.

Výjezdová skupina laboratoře v loňském roce vyjela k 71 událostem a zasahovala také mimo území Jihomoravského kraje. Největší nápor na analýzu vzorků zažila v období tzv. metanolové kauzy, kdy pro potřeby Policie ČR analyzovala téměř 1000 vzorků a pomohla tak odhalit mnoho životu nebezpečných lihovin.

Laboratoř vznikla v osmdesátých letech a potřebovala proto zásadní rekonstrukci. Tu se povedlo realizovat na konci uplynulého roku a investice téměř 6 milionů korun zásadním způsobem zmodernizovala pracovní prostředí laboratoře.

Navíc díky investici Jihomoravského kraje přibyla do výbavy laboratoře také nová zařízení v hodnotě 600 tisíc korun. Především jde o rukávový box v hodnotě půl milionu korun, kterým tišnovská laboratoř nyní disponuje jako jediná z hasičských laboratoří České republiky.

Slavnostního znovuotevření zrekonstruovaných prostor se účastnil mj. generální ředitel HZS ČR genmjr. Drahoslav Ryba se svými náměstky brig. gen. Milošem Svobodou a plk. Josefem Slavíkem.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet