Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc dobrovolných hasičů s ledem na řece v Hulíně

Dne 22. 1. 2009 v 07:56 hod. byli hasiči informováni o nebezpečném stavu na řece Rusava v Hulíně. Podle hlášení došlo k nahromadění ledových ker u stavitelného jezu v Hulíně. Na místo byla vyslána jednotka sboru dobrovolných hasičů z Hulína, která má s tímto typem problému mnoho zkušeností z minulých let.

Za mostem přes hlavní silnici hasiči zjistili, že se hromadí ledové kry, narušují vodní dílo jezu, došlo k zablokování průtoku, a tím i ke zvednutí hladiny na úroveň III. povodňového stupně.

Hasiči se nejdříve snažili o rozbití ledu pomocí háků a seker. Jejich snaha byla marná, protože led za poslední týden velmi zesílil. Ruční pomoc by také nebyla ani efektivní, protože se jednalo o zaledovaný úsek v délce asi jednoho kilometru.

Hasiči proto informovali zástupce povodí, které na místo vyslalo těžkou techniku. Vůz Tatra UDS-15 z Povodí Moravy přijel kolem půl desáté a začalo rozbíjení ledu. Ukázalo se, že led je místy silný až 30 cm a použití těžké techniky je na místě.

Hasiči následně natláčeli rozbité kry k dosahu bagru, který je dál drtil na malé kusy. Ty pak mohly proplouvat přes jez a tím uvolňovat přehrazení zvedající hladinu. Hasičům a pracovníkům povodí se podařilo společně vyčistit koryto řeky Rusava. Zásah byl ukončen až ve 13:30 hod.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet