Pondělí 8. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Desítky hasičů byly nasazeny na likvidaci dvacetitisícového chovu kachen v Blatné

Jihočeští hasiči v souvislosti s výskytem ptačí chřipky na území Jihočeského kraje absolvovali další náročný zásah. Středeční potvrzení aviární influenzy u velkochovu kachen v Blatné znamenalo, že čtvrtek 7. února 2017 bude pro hasiče dalším dnem, kdy budou nasazeni na likvidaci chovu.

Profesionální hasiči ze šesti územních odborů HZS Jihočeského kraje se do Blatné začali se svoji technikou sjíždět již od ranních hodin. Náročnost zásahu spočívala především v tom, že bylo nutné zlikvidovat chovy na třech místech.

Celkem se jednalo o přibližně 20 000 kusů kachen různého stáří a 60 000 násadových vajec. Na všech třech místech likvidace se střídaly přibližně čtyři desítky hasičů, kteří vstupovali přímo do ohnisek a dalších asi 20 hasičů zajišťujících týlové zabezpečení a dekontaminaci.

Velitel zásahu pro jednotlivá místa vyčlenil velitele bojových úseků. Ti si řidili zásah na jednotlivých místech a vzájemně s velitelem celého zásahu koordinovali potřebnou techniku, dekontaminační prostředky, zasahující hasiče či ochranné prostředky.

Zásah hasiči zahájili likvidací chovu vajec a malých kachňat v Jiráskově ulici. I přes tisícové počty kachňat byl zásah již před polednem ukončen. K rychlému zvládnutí přispělo opět to, že malé kachny nebyly do velkých transportních kontejnerů dávány jednotlivě, ale hromadně z menších plastových kontejnerů.

Paralelně se zásahem v Jiráskově ulici začala i likvidace chovu u rybníka Řiťovíz. I tady vstupovali do ohnisek hasiči vybaveni ochrannými obleky, respirátory, rukavicemi a holínkami přilepenými izolačními páskami k oblekům.

Stejně zajištěni byli i pracovníci KVS, kteří do vytyčeného nebezpečného prostoru vstupovali společně s hasiči. Po ukončení zásahu u Řitovíze se hasiči i technika přesunuli k chovu k rybníku Topič. Zde byl pak celkový zásah včetně dekontaminace zasahujících osob a techniky ukončen ve 14 hodin.


Blatná však nebyla jediným místem, kde hasiči v úterý likvidovali chov drůbeže v Jihočeském kraji. Profesionální hasiči ze stanic Jindřichův Hradec a České Budějovice spolupracovali v odpoledních hodinách s pracovníky KVS také v Dolním Žďáře, části obce Horní Lhota u likvidace přibližně 120 krůt.

Úkolem hasičů bylo uložit všechny krůty do připravených vaků. Zasahující hasiči a pracovníci KVS byli vybaveni ochrannými prostředky jako jejich kolegové v Blatné.

A stejně tak jako v Blatné každý, kdo ukončil zásah v nebezpečné zóně, musel projít osobní dekontaminací, tzn. vše, co měl v zóně na sobě, musel svléknout a uložit do pytle (jednorázové ochranné obleky a filtry z masek jsou likvidovány, maska holiny a rukavice se dekontaminují) a teprve pak se mohl obléknout do svého běžného zásahového obleku a opustit zónu.

Zásah v Horní Lhotě trval včetně dekontaminace zasahujících hasičů hodinu a půl.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet