Pondělí 8. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda kamionu zastavila provoz na dálnici D3, hasiči odčerpávali naftu

Profesionální hasiči ze stanice Tábor byli vysláni na 89. kilometr dálnice D3 ve směru z Českých Budějovic do Prahy, kde havaroval kamión. Kamión, převážející staré obaly, ležel na boku přes oba jízdní pruhy dálnice. Jeho řidiče odvezla ZZS k ošetření.

Průzkum ukázal, že z proražených nádrží vyteklo přibližně 300 litrů nafty, a to do kanalizace. Část nafty zachytila jímka, odkud ji hasiči odčerpávali do barelů. Zároveň v kanalizaci instalovali sorpčního hada a naftu zasypávali sorbentem. Hasiči u nehody spolupracovali s Policií ČR a pracovníkem odboru životního prostředí příslušného městského úřadu.

Společně zkontrolovali kanalizaci právě až k záchytné jímce s tím, že v každé šachtě hasiči vytvořili hráz ze sorbentu. Dále zkontrolovali dešťovou usazovací nádrž, která zachytila uniklou naftu z dešťové kanalizace, na výtoku pak do potoka tekla už jen čistá voda.

Na kompletní sanaci kanalizace byla pracovníkem ŽP povolána specializovaná firma. Její pracovník na místě znovu prohlédnul celou kanalizaci až k vyústění do potoka. Aby se zamezilo případnému úniku nafty při čištění kanalizace, instalovala firma na výtoku z dešťové usazovací nádrže kanalizační ucpávku. Dále si pak firma převzala odčerpávání jímky a čištění kanalizace.

Před 11. hodinou k nehodě přijely vozy odtahových služeb. Navijáky pak byl tahač i s návěsem převrácen zpět na kola. Hasiči zasypali zbylou naftu na silnici sorbentem, posbírali kusy plastů a po zametení silnice zásah okolo 13. hodiny ukončili.

Dálnice byla po celou dobu likvidace následků nehody uzavřena, provoz byl obnoven až v 12:56 hodin.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet