Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár kuchyně bytu činžovního domu ve Zlíně

Dne 24. 1. 2009 v 16:40 hod. byli hasiči informováni o požáru v činžovním domě ve Zlíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem a automobilovým žebříkem, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Zlína s další cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v kuchyni bytu.

Před příjezdem hasičů byli další nájemníci v okolních bytech informováni o požáru a postupně odcházeli před dům, kde čekali na příjezd záchranářů.

Hasiči byli na místě za tři minuty. Okamžitě v dýchacích přístrojích pronikli do domu a hořícího bytu. Ve zcela zakouřeném bytě hasiči postupně prohledali pokoje, až objevili požár v kuchyni. Plameny utlumené kouřem byly bleskově uhašeny pomocí malého množství vody. Rychlým zásahem se podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru do okolí.

Při požáru došlo k prasknutí vodovodního vedení v kuchyni a následnému průsaku vody do spodního bytu. Byty nad požárem byly lehce zasaženy kouřem. Během požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Nakonec museli hasiči celý dům odvětrat přetlakovou ventilací.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Osmdesátiletý majitel uvedl, že byt opustil odpoledne a po návratu zjistil silný kouř v chodbě. Vešel do bytu, namočil si v koupelně kapesník, ale dál ho požár už nepustil. Správně byt opustil a hlavně za sebou zavřel vstupní dveře. Tento správný krok udržel požár utlumený a lokalizovaný uvnitř pokojů.

Požár zničil část kuchyňské linky a její vybavení. Zbytek bytu byl zasažen kouřem. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 200.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností technická závada na některém z elektrospotřebičů na kuchyňské lince. Případ je nadále v šetření.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet