Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů po havárii kontejnerů s lihem u Lukova

Dne 27. 1. 2009 v 09:58 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po úniku neznámé látky v Lukově. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Lukov a Velíková došlo k vypadnutí kontejnerů s lihem z návěsu nákladního auta.

Řidič kamionu zn. MAN se snažil vyjet přes kopec k Velíkové. Při prokluzu kol na mokré vozovce a při poskakování korby návěsu došlo k vypadnutí dvou přepravovaných kontejnerů s potravinářským li­hem.

Po dopadu na silnici se jeden z kontejnerů otevřel a následně vyteklo asi 800 litrů lihu na vozovku. Hasiči pomocí nastavovacího žebříku a popruhů zajistili náklad proti dalšímu sesunutí nebo poškození a na místě vyčkali do příjezdu náhradního vozu pro překládku kontejnerů.

Dopravní omezení způsobené touto havárií trvalo na místní komunikaci asi dvě hodiny. Uniklý líh nepředstavoval žádné nebezpečí, ani ohrožení. Hasiči zůstali na místě po celou dobu překládky, kterou si zajistila sama firma, stejně jak asistovali přečerpání zbytku lihu z otevřeného kontejneru.

Po skončení zádahu vyjel kamion na kopec a pokračoval v jízdě. Po dobu zásahu hasičů na místě řídila dopravu hlídka policie.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet