Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chlapec se otrávil unikajícím plynem v koupelně, policie viní techniky

Za loňskou smrt dvanáctiletého chlapce, jenž se ve Vratimově otrávil plynem z karmy, policie stíhá projektanta, stavbyvedoucího a revizního technika. Nainstalovali plynový kotel do příliš malé místnosti. Hrozí jim až pět let vězení.

„Muži jsou podezřelí, že hrubým způsobem porušili důležitou povinnost vyplývající z jejich zaměstnání, a dopustili se tak trestného činu ublížení na zdraví,“ řekl Žurovec.

Během vyšetřování soudní znalci zjistili závažné nedostatky již v samotném projektu přestavby bytu, provedené v roce 2003, ale i v instalaci karmy. „V rozporu s předpisy projektant dovolil instalaci kotle do příliš malé místnosti. V koupelně měl být navíc otvor pro přívod vzduchu zvenku,“ vysvětlil Žurovec.

Projektant se spokojil jen s tím, že takovýto otvor byl vysekán do vedlejší místnosti – kuchyně. „To se ukázalo být fatální chybou, protože současně s tímto přívodem vzduchu do koupelny nechal v kuchyni nainstalovat i digestoř. Ta v chodu vytváří podtlak, který vtáhl zplodiny z komína do prostoru koupelny,“ dodal mluvčí.

Pokračování článku ZDE (iDnes.cz)

Převzato se svolení na www.idnes.cz 

Sdílet