Úterý 8. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče na jihu Moravy zaměstnávaly požáry a silný vítr

Sobota 4. března 2017 byla v Jihomoravském kraji ve znamení mnoha požárů a odpoledne se k těmto případům přidal i silný vítr. Slunečná sobota tak pro jihomoravské hasiče znamenala desítky výjezdů.

Celý den vyjížděli hasiči k požárům porostů. Nejčastěji na Brněnsku a Hodonínsku. Většina případů se obešla beze škody a všechny byly bez zranění. Zá příčinou požárů může být nedbalost při pálení biologického odpadu, odhozené nedopalky nebo vypalování porostů. Ačkoliv je tato činnost zakázaná, každoročně se s těmito případy setkáváme.

Odpoledne se k požárům přidal i silný vítr. Nejvíc událostí, které s ním souvisely, jsme zaznamenali na Hodonínsku, Břeclavsku, Blanensku a v Brně-městě. V Brně bylo nutné řešit případy uvolněných střešních krytin. Většina událostí mimo Brno byla velmi podobná. Jednalo se o odstraňování popadaných stromů ze silnic. Nikdo se při tom nezranil.

Nejdéle trval zásah ve Vyškově, kde hasiči přibližně od půl sedmé večer zajišťovali střechu o rozměrech cca 20×16m. Vítr poškodil plechovou krytinu, která hrozila pádem. Bylo nutné ji sundat a odhalenou střechu zaplachtovat a pomocí latí zajistit. Jednotky na místě s prací končily až po půlnoci.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet