Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič kamionu stačil před plameny vyskočit a utéct

Dne 2. 2. 2009 v 19:57 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u Nového Dvora.Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami.

Dne 2. 2. 2009 v 19:57 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u Nového Dvora.Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami.

Povolána byla také jednotka sboru dobrovolných hasičů z Bystřice pod Lopeníkem, která však nevyjela pro závadu na systému svolání. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru tahače nákladní soupravy zn. DAF a části nákladu drogistického zbo­ží.

Dojezd na Rasovou trval hasičům třináct minut. Během této doby se požár rozšířil prakticky na celou kabinu. Hasiči rozvinuli vysokotlaké vodní vedení a začal hasební útok s proudnicí Turbo a s kartuší na hašení motorových vozidel.

Prioritou hasičů bylo zabránit rozšíření požáru na návěs a náklad zboží. Po uhašení kabiny hasiči odkryli část oplachtění návěsu a uhasili malý požár i na ložné ploše. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek před zničením. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Odstavený a zničený kamion představoval překážku pro ostatní motoristy na hlavním silničním tahu I/50, a proto velitel zásahu vyžádal výjezd silničářů. Po jejich příjezdu byla překážka vyznačena kužely. Technický vůz správy a údržby silnic byl také schopen odpojit tahač od návěsu a odtáhnout ho od nákladu a zboží.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Řidič kamionu uvedl, že při jízdě od státní hranice si ve stoupání od Starého Hrozenkova všiml odrazu světla na stromech v lese. Nejdříve tomu nevěnoval pozornost, ale o chvíli později mu došlo, že se jedná o požár jeho kamionu. Sám nechtěl vozidlo odstavit v nepřehledném místě, a tak pokračovat až k odbočce na obec Komňa, kde zastavil.

To už byl požár rozvinutý a řidičova snaha o hašení s použitím malého hasicího přístroje byla neúčinná. V lehkém šoku vzal na poslední chvíli z kabiny osobní doklady a už stačil jen utéct.

Požár postupně zachvátil celou kabinu a malou část nákladu. Požárem způsobená škoda byla majitelem vyčíslena na 210.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek nejméně za 100 tis. Kč. Příčina vzniku požáru, která je předběžně v oblasti technické závady, bude dále zkoumána.

Zdroj: HZS Zlínského kraje

-kaw- 

Sdílet