Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda autobusu a osobního vozidla v Košťálově na Semilsku byla prověřovacím cvičením

Ve středu 15. března 2017 proběhlo v Košťálově na Semilsku prověřovací cvičení na dopravní nehodu s velkým počtem raněných. Cvičení bylo utajeno, a proto hasiči k události jeli jako k ostrému zásahu.

Informace o dopravní nehodě autobusu a osobního automobilu dorazila na operační středisko HZS Libereckého kraje v 11:12 hodin. Na místo se rozjeli profesionální hasiči ze Semil a dobrovolná jednotka z Lomnice nad Popelkou.

Hasiči ihned začali s tříděním raněných pomocí metody S.T.A.R.T (S – snadná, T – terapie, A – a, R – rychlé, T – třídění), zřízeno bylo stanoviště pro ošetřování. U události se nacházelo 14 osob, z toho 1 vážným zraněním podlehla, 5 osob bylo zraněno těžce, 3 lehce a 5 neutrpělo žádné zranění.

Během zásahu hasiči použili hydraulické vyprošťovací nástroje na zaklíněného řidiče a spolujezdce v osobním automobilu. Na závěr provedli průzkum, zda se v okolí místa zásahu nenachází případná další zraněná osoba. Před 12. hodinou bylo cvičení ukončeno.

Za zabezpečení figurantů HZS Libereckého kraje děkuji Integrované střední škole v Semilech, za věrohodné maskování ČČK Jablonec nad Jizerou a za poskytnutí osobního automobilu Ekologické likvidaci vozidel Nikolase Karadzose.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet