Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch plynu vážně zranil dělníka

Čtyřiadvacetiletý dělník byl dnes vážně zraněn při výbuchu plynu z propanbutanové lahve v Brně-Chrlicích. Zraněn byl také 46letý mistr, který mu přišel na pomoc.

Čtyřiadvacetiletý dělník byl dnes vážně zraněn při výbuchu plynu z propanbutanové lahve v Brně-Chrlicích. Zraněn byl také 46letý mistr, který mu přišel na pomoc.

Výbuch plynu s následujícím požárem byl hasičům ohlášen v 11.11 hodin. Krajské operační a informační středisko na místo vyslalo tři jednotky hasičů – profesionální jednotky ze stanic v ulicích Tuřanka a Lidická a dobrovolnou jednotku z Chrlic. Propanbutan unikající z desetikilogramové tlakové lahve vybuchl v přístřešku u slévárny v Rebešovické ulici. Při výbuchu se na 24letém dělníkovi vzňalo oblečení a muž utrpěl vážné popáleniny. Menší popáleniny utrpěl i 46letý mistr, který se dělníkovi snažil pomoci udušením plamenů na jeho hořícím oděvu.

Při příjezdu hasičů byli oba muži již v péči zdravotníků, kteří zraněné převezli na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích. Přístřešek, v němž již plyn nehořel, hasiči odvětrali a zkontrolovali obě uložené desetikilogramové propanbutanové tlakové lahve. Protože z lahví žádný plyn neunikal, nebyly rozpálené a nehrozilo nebezpečí dalšího výbuchu, hasiči ukončili zásah.

Příčinou výbuchu byla zřejmě neodborná manipulace s tlakovými lahvemi, při níž do přístřešku unikal plyn. Bezprostřední podnět výbuchu se zatím nepodařilo zjistit. Při výbuchu nevznikla žádná hmotná škoda.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Ilustrační foto - skutečnosti uvedené na snímku nemusí ani vzdáleně připomínat skutečnost

-kow-

Sdílet