Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů po úniku neznámé látky v Poličné

Dne 5. 2. 2009 v 19:51 hod. byli hasiči informováni o úniku nebezpečné látky v Poličné. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozidlem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Poličné.

Dne 5. 2. 2009 v 19:51 hod. byli hasiči informováni o úniku nebezpečné látky v Poličné.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozidlem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Poličné. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo pravděpodobně k úniku ropné látky do vody místního potoka.

Svědci uvedli, že podivný zápach a nečistota byla viděna na vodní hladině už kolem šesté hodiny odpoledne. Hasiči se však informaci dozvěděli až o dvě hodiny později, a tomu také odpovídal následně zjištěný stav.

Ve větším vodním průtoku byly už těžko zjistitelné stopy po neznámé látce. Velitel zásahu ale z preventivních důvodů nechal instalovat jednu nornou stěnu se sorbčním hadem, a to pro případ odsátí ropných látek z hladiny. Podle jeho posudku se mohlo jednat o naftu.

Po položení norné stěny hasiči postupně prošli oba břehy toku, a to v délce dvou kilometrů proti proudu i pod záchytnou stěnou. V celém tomto úseku nebyl zjištěn žádný původce znečištění, včetně překontrolovaných kanalizačních vývodů.

Hasiči nechali záchytnou sorbční stěnu na hladině až do rána, kdy byla z říčky odstraněna jednotkou sboru dobrovolných hasičů.

Podobné případy pozdního hlášení nejsou nijak ojedinělé a lidé často zapomínají na základní povinnosti při ochraně životního prostředí a vodních toků. Každé zjištěné podezření musí být včas nahlášeno, aby se mohlo zabránit případným dopadům a následkům.

Ilustrační foto.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet