Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při rozsáhlém požáru bytu hasila i městská policie

Dne 9. února 2009 byl na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášen požár bytu v 8. NP panelového domu v Mladé Boleslavi. Hasičům se podařilo z požárem zasaženého prostoru vynést obyvatelku, nejevící známky života. Po úspešné resuscitaci byla žena odvezena do nemocnice.

Dne 9. února 2009 byl na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášen požár bytu v 8. NP panelového domu v Mladé Boleslavi. Na místo byla okamžitě vyslána zásahová jednotka HZS SČK ze stanice Mladá Boleslav s technikou CAS 24 T-815, CAS 32 T-815 a AZ 37 Iveco, jako posilová jednotka byla povolána jednotka HZSp Škoda Auto s technikou KHA 32 Scania a AP 42 Scania, dále byla povolána jednotka JSDH obce Mladá Boleslav – Podlázky s technikou CAS 15 Scania.

Při příjezdu na místo zásahu bylo již vidět, že hoří nejméně jeden pokoj a požár se nachází v plném rozvoji. Před příjezdem jednotek PO byla na místě přítomná Městská policie, která rozbila vchodové dveře, dále se dostala k hořícímu bytu kde vyrazila vstupní dveře a z nástěného hydrantu rozvinula hadici C a započala hašení směrem do chodby. Pro silné zakouření nemohla dovnitř bytu.

Utvořená průzkumná skupina hasičů provedla průzkum bytu, kde v kuchyni byla nalezena žena bez známek života. Byla ihned vynesena ven kde jí byla poskytnuta předlékařská pomoc v podobě nepřímé srdeční masáže a umělého dýchání pomocí přístroje OXY. Na nepřímé srdeční masáži se postupně střídalo několik příslušníků Městské policie. Nasledně v resuscitaci pokračovala posádka ZZS. Cca po 20 minutách se podařilo obnovit základní životní funkce a žena byla odvezena do nemocnice.

Při příjezdu příslušníka pro zjišťování příčin vzniku požáru na místě probíhaly hasební práce a oživovací pokusy. Příslušník pro ZPP vybavil DT a provedl prvotní ohledání místa požáru. Bylo zjištěno, že došlo k požáru jedné místnosti, která sloužila jako obývací pokoj. Zde došlo k téměř kompletnímu vyhoření všech hořalvých látek (nábytek, elektronika, oblečení) Jelikož dveře do pokoje byly přivřené požár se nešířil do celého bytu. Avšak zplodiny hoření zničily veškeré vybavení v bytě a byly i příčinou zranění osoby.

Na základě provotního ohledání a provedeného došetření následný den stanovil vyšetřovatel HZS dvě vyšetřovací verze příčiny vzniku požáru a to:

Nedbalost konkrétní osoby při kouření, manipulaci s otevřeným ohněm

Závada na jednom z elektrospot­řebičů.

Po provedeném detailním ohledáním bylo kriminalistické ohnisko stanovenao v prostoru kde se nacházely elektrospotřebiče jako plazmová televize, seto box, video, DVD. Na základě tohoto zjištění byla druhá vyšetřovací verze stanovena jako pravděpodobnější.

Na místě byla odhadnuta škoda ve výši 1 mil. Kč a uchráněné hodnoty ve výši 500 tis. Kč.

Info: por. Ing. Michal Macoun
Vyšetřovatel požárů ÚO Mladá Boleslav

-wap-

Sdílet