Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyjížděli k vyvráceným stromům i uvízlým autobusům

V souvislosti s hustým sněžením hasiči v Jihomoravském kraji od úterního poledne do středy dopoledne vyjížděli ke 37 zásahům.

V souvislosti s hustým sněžením hasiči v Jihomoravském kraji od úterního poledne do středy dopoledne vyjížděli ke 37 zásahům.

Nejvíc zásahů měli v Brně a v okrese Brno-venkov, jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů zasahovaly také v dalších okresech kraje. Hasiči především odstraňovali vyvrácené stromy a zasahovali při odstraňování následků dopravních nehod. V řadě míst na silnicích uvolňovali uvízlé autobusy a kamiony. Profesionální jednotky vyjížděly k 31 zásahům, na 14 místech zasahovali dobrovolní hasiči. Celkem do terénu vyjelo téměř 70 profesionálních i dobrovolných hasičů.

Stromy vyvrácené na vozovku hasiči odstraňovali nejvíc v Brně, na Brněnsku a Blanensku. Podle dostupných informací zřícené stromy nezpůsobily větší škody. Strom na dům se zřítil například v Jílkově ulici v Brně-Židenicích, zaparkované osobní auto poškodil vyvrácený strom ve Křivé ulici v Brně-Králově Poli. Dráty el. vedení poškodil strom v Bílovicích nad Svitavou, troleje MHD dnes dopoledne strhl strom v Drobného ulici v Brně. V ulici Hlinky v Brně dnes dopoledne mohutný strom spadl na budovu dětského diagnostického ústavu a velká větev při pádu přes proražené okno vnikla do jedné z učeben zařízení. Protože na nádvoří ústavu nebylo možné nasadit výškovou techniku, hasiči mohutný strom vysoký přes 25 metrů s kmenem o metrovém průměru rozřezávali po částech.

V řadě míst hasiči uvolňovali komunikace od uvízlých vozidel. Autobusy sjeté do příkopu nebo zapadené v závějích vyprostili v Kozlanech na Vyškovsku, v Pozořicích a u obce Lomnička na Brněnsku. U kamionů překážejících dopravě zasahovali v téměř deseti případech. Na silnici u Archlebova na Hodonínsku vyjížděli k nehodě převráceného slovenského kamionu naloženého moukou, další kamiony vyprošťovali v Mikulově a v Lidické ulici v Břeclavi, ve Zbraslavi a u Ostrova u Macochy na Blanensku. V Brně-Žebětíně vyprostili uvízlou cisternu převážející benzín.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Ilustrační foto - skutečnosti uvedené na snímku nemusí ani vzdáleně připomínat skutečnost

-kow-

Sdílet