Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do řeky Kyjovky unikly ropné látky

Nornými stěnami k zachycení úniku ropných látek hasiči dnes hasiči přehradili hladinu řeky Kyjovky na Hodonínsku.

Nornými stěnami k zachycení úniku ropných látek hasiči dnes hasiči přehradili hladinu řeky Kyjovky na Hodonínsku.

Mastné skvrny na hladině řeky u obce Lužice v sousedství hodonínské průmyslové zóny místní lidé ohlásili odboru životního prostředí Městského úřadu v Hodoníně. Pracovníci odboru to ve 12.15 hodin ohlásili hasičům. Krajské operační a informační středisko HZS na místo vyslalo jednotku profesionálních hasičů ze stanice v Hodoníně, vybavenou přívěsem se zařízením k likvidaci olejových havárií, a dobrovolnou jednotku z Dolních Bojanovic. O události byla informována také Česká inspekce životního prostředí.

Při příjezdu hasičů skvrny ropného původu plavaly na hladině Kyjovky v délce zhruba 400 metrů. Na rozměklém terénu měli hasiči problémy dojet k řece s těžkou technikou, část techniky a zařízení museli na místo zásahu přenést ručně. Tok řeky přehradili nejdříve sorpčními hady a pak u stavidla postavili dvě norné stěny. Ropné látky zasypávali sorbentem, kontaminovaný sorbent z hladiny jímali a přečerpávali do nádrže odlučovače ropných látek. Průzkum řeky v dalších místech okresu i na Břeclavsku další výskyt ropných látek na hladině neprokázal. Při pátrání o zdroji znečistění řeky hasiči spolu s ekology zjistili, že ropné produkty do Kyjovky vytékaly z kanalizační výpusti vod z průmyslové zóny. Také zdroj znečistění u kanalizační výpusti hasiči zasypali sorbentem a ohradili.

Celkem hasiči spotřebovali přes 200 kilogramů sorbentu, z hladiny u norných stěn do odlučovací nádrže odčerpali na 400 litrů vody s kontaminovaným sorbentem. Protože další únik ropných látek do řeky nebyl zjištěn, byla na místo povolána odborná firma, která propláchne a vyčistí potrubí kanalizace.

Při odstraňování následků úniku ropných látek do řeky Kyjovky u hodonínské průmyslové zóny hasiči v krátké době zasahovali už po druhé. Tři norné stěny k jímání ropných nečistot pomocí sorbentu na tomto vodním toku stavěli už 5. února. Průzkum zdroje znečistění řeky ukázal, že také 5. února ropné skvrny do Kyjovky unikaly z kanalizace.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Ilustrační foto - skutečnosti uvedené na snímku nemusí ani vzdáleně připomínat skutečnost

-kow-

Sdílet