Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyřicet výjezdů během devětadvaceti hodin

Hasiči během uplynulých 29 hodin (od 16. února 7 hodin do 17. února 12 hodin) zasahovali u 40 událostí. Jednalo se zejména o zásahy u dopravních nehod, popadaných stromů a také vyjížděli na odstraňování nebezpečných rampouchů a sněhových převisů, které ohrožovaly chodce.

Hasiči během uplynulých 29 hodin (od 16. února 7 hodin do 17. února 12 hodin) zasahovali u 40 událostí. Jednalo se zejména o zásahy u dopravních nehod, popadaných stromů a také vyjížděli na odstraňování nebezpečných rampouchů a sněhových převisů, které ohrožovaly chodce.

K těmto případům vyjížděli 16. února dvakrát za dopoledne hasiči z Ústí nad Orlicí. Hasiči provádějí odstranění rampouchů a sněhu jen v případě akutního nebezpečí a zejména se jedná o objekty institucí – základních škol, mateřských škol i kulturních zařízení. V jiných případech operační důstojník doporučí specializovanou firmu s výškovou technikou, která sněhové převisy odstraní za poplatek.

Cisternu, která hrozila převrácením, vyprošťovali 16. února krátce po poledni hasiči v Hlinsku. Aby mohla být cisterna bezpečně vyproštěna nechali si na místo hasiči přivolat sypač, který nejprve kluzkou vozovku posypal inertním materiálem.

Převrácený kamion plně naložen paletami vyprošťovali hasiči v Holicích a to ve 22.14 hodin. Kamion se převrátil na bok a skončil v příkopu na obchvatu z Holic směrem na Ostřetín. K vyproštění bylo využito těžké techniky firmy Vápeník. Při samotném vyproštění musela být vozovka zcela uzavřena. Odstraňování následků nehody trvalo až do 3.22 hodin.

Ve 23 hodin byli přeloučští a pardubičtí hasiči přivoláni k nehodě kamionu, který pravděpodobně dostal smyk na zasněžené vozovce a narazil do domu v Rohovládově Bělé. Hasiči zajistili kamion proti dalšímu pohybu a vyklidili místnost objektu, do které kamion narazil. Vzpěrnými tyčemi podepřeli strop a vyčkali do příjezdu těžké techniky. Poté, co byl kamion převážející potraviny vyproštěn ze zdi domu, který byl v rekonstrukci, došlo ke zřícení štítové zdi. Při této události nebyl nikdo zraněn. Odstraňování následků nehody trvalo více než 6 hodin.

Kamiony, které zapadly do příkopu nebo tvořily překážku silničního provozu, vyprošťovali hasiči v celém kraji. Zejména se jednalo o silnice v Hlinsku, Stéblové, Pardubicích, Dolní Dobrouči, Libchavách, Nasavrkách, Slatiňanech, Starém Hradišti a na dalších místech Pardubického kraje.
Během dnešního dopoledne se zcela neprůjezdnou pro kamiony stala silnice I/35 z Moravské Třebové na Mohelnici.

Pardubičtí hasiči dnes, 17. února, v ranních hodinách odstraňovali spadlou větev na osobní vozidlo v Pardubičkách, v ulici Na Borku. Větev pravděpodobně nevydržela nápor těžkého mokrého sněhu. Při této události nedošlo ke zranění. Sníh, který ohrožoval chodce pak hasiči odstraňovali z budovy Magistrátu města Pardubic ve Štrosově ulici.

Hasiči z Moravské Třebové a Svitav zasahovali na silnici u obce Gruna, kde došlo dnes, v 7 hodin ráno k vzpříčenému nákladního automobilu DAF s návěsem. Z vozidla, který zatarasil celou silnici, unikalo 300 litrů nafty. Hasiči naftu jímali do sudů, uniklé pohonné hmoty asanovali a zamezili dalšímu úniku látek do okolí. Hasiči spolu s pracovníky správy a údržby silnic vozovku očistili. Odstranění následků kolize trvalo až do 11.13 hodin.

Ledové převisy ze střechy zimního stadionu strhávali dnes dopoledne hasiči v Poličce.


por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje





-swo-

Sdílet