Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nedbalost způsobila požár v rodinném domě

Včera (18. února 2009) večer došlo k požáru v rodinnému domě ve Slatině nad Zdobnicí na Rychnovsku. Hasiči byli o události informováni ve 20:57 hodin. Na místo vyjely čtyři jednotky hasičů

Včera (18. února 2009) večer došlo k požáru v rodinnému domě ve Slatině nad Zdobnicí na Rychnovsku. Hasiči byli o události informováni ve 20:57 hodin. Na místo vyjely čtyři jednotky hasičů – profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, dobrovolní hasiči z Rokytnice v Orlických horách, Slatiny nad Zdobnicí a Vamberka.

Po příjezdu na místo šlehaly z okna domu plameny. Požár se pomalu šířil stropy i do půdního prostoru a na střechu. Hasiči nasadili tři vodní proudy a podařilo se jim zabránit rozšíření požáru na střechu domu. Částečně byl zasažen půdní prostor, kde shořely oděvy, skříně a jiné vybavení. Hasiči po celou dobu museli zasahovat v dýchacích přístrojích. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu ve 21:56 hodin. Následně vyklidili poškozené a zničené věci z půdního prostoru a dalších místností. Byla nasazena přetlaková ventilace na odvětrání zakouřených prostor domu. Požár se podařilo zlikvidovat ve 23:10 hodin. Až do ranních hodin na místě zůstala místní jednotka dobrovolných hasičů, která prováděla dohled nad požářištěm.

Šetřením a ohledáním místa bylo zjištěno, že požár vypukl v ložnici domu. Pravděpodobně se jednalo o nedbalost uživatele, který ponechal hořící svíčku v místnosti a usnul. Když jej vzbudil kouř v místnosti, snažil se ještě požár hasit, ale bez úspěchu. Dřevěným stropem se požár rozšířil a zasáhl půdní prostor. Při požáru byla poškozena také kuchyň a předsíň a došlo ke zničení oken, dveří a dalšího vybavení domu. Majitel domu odhadl škodu na stavební části na 50 tisíc korun, uživatel domu vyčíslil škodu na zničeném vybavení na 100 tisíc korun. Včasným a účinným zásahem hasičů se podařilo uchránit majetek ve výši 600 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Martina Žahourková
TM HZS Královehradec­kého kraje

-kow-

Sdílet