Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení na cílové ploše Kolvín v CHKO Brdy obsahovalo i simulaci výbuchu munice

Se zrušením vojenského újezdu se zásahové obvody jednotek požární ochrany v Plzeňském kraji rozšířily o velkou část CHKO Brdy. Hasiči tak musí počítat se zásahem ve specifickém prostředí s pyrotechnickou zátěží, kde je přímo ohrožen jejich život.

Aby v tomto směru mohli působit bezpečně a efektivně, je třeba zabezpečit odpovídajícím způsobem jejich výcvik. Pokud by jednotky v této oblasti zasahovaly při reálném požáru bez přípravy, byli by hasiči přímo ohroženi na životě.

Proto ve středu 26. dubna 2017 proběhlo v dopoledních hodinách taktické cvičení složek IZS na cílové ploše Kolvín v katastru obce Skořice. Námětem byl požár s následným výbuchem munice.

Cvičení se konalo s cílem seznámit hasiče s riziky a základními taktickými principy zásahu s přítomností pyrotechnické zátěže a najít taktický zásahový koncept využitelný i pro další dopadové plochy, zaměřený zejména na dopravu dostatečného množství vody na místo zásahu a požární obranu bez toho, že by hasiči museli do dopadové plochy přímo vstoupit.

Hasiči si procvičili kyvadlovou dopravu vody cisternami, dálkovou dopravu vody pomocí hadicového vedení, plnění bambivaku pod vrtulníkem a organizovaný ústup v případě výbuchu munice, který při zásahu v souvislosti s požárem ne dopadových plochách reálně hrozí. Cvičení bylo též zaměřeno na spolupráci velitele zásahu a pyrotechnika PČR.

Akce se zúčastnilo téměř 200 hasičů jednotek HZS, SDH obcí a z Plzeňského, Karlovarského i Středočeského kraje a Spolkové republiky Německo.

Spolu s nimi cvičila též jednotka Národního parku Šumava, která je pro případné zásahy v identickém prostředí bývalého VVP Dobrá voda na území NP Šumava vybavena, vyškolena a má se zásahy v nepřístupném terénu několikaleté zkušenosti. (a hlavně odpovídající techniku – lesní speciály a čtyřkolky).

JPO byla zřízena na území bývalého VVP a hraničního pásma s množstvím vojenských střelnic vykazujících stejné rizikové parametry jako území CHKO Brdy. JPO má dlouholeté zkušenosti, za pomoci HZS je vyškolena, vybavena odpovídající technikou a připravena k efektivnímu zásahu nejen na území NP Šumava.

Kontingent ze Spolkové republiky Německo tvořený jednotkami PO z okresu Cham čítající více než 50 hasičů plnil úkoly v souvislosti s dálkovou dopravou vody a leteckým hašením.

Jedním z cílů cvičení bylo i zvládnutí koordinace a řízení zásahu v situaci, kdy zasahující mluví různými jazyky. Jednalo se o procvičení činností, které by němečtí hasiči prováděli při společného zásahu na našem území v rámci příhraniční spolupráce při rozsáhlých požárech například na Šumavě

O bezpečnost na příjezdových trasách i místě výcviku se staralo 15 příslušníků PČR. Pyrotechnická služba PP provedli imitovaný výbuch munice.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet