Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár mezistropí a obytného podkroví chaty v Horní Bečvě

Dne 21. 2. 2009 v 03:18 hod. byli hasiči informováni o podezření z požáru v chatě u Horní Bečvy. Na místo vyjela jednotka sboru dobrovolných hasičů z Horní Bečvy a později i jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm.

Dne 21. 2. 2009 v 03:18 hod. byli hasiči informováni o podezření z požáru v chatě u Horní Bečvy.

Na místo vyjela jednotka sboru dobrovolných hasičů z Horní Bečvy a později i jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru ve stropních konstrukcích chaty a následně i v podkrovních pokojích.

Už příjezd hasičů k místu požáru byl komplikovaný a nelehký. Vydatné sněžení zasypalo cesty, což se projevilo i na dojezdovém čase hasičů. První jednotka dorazila asi za dvacet minut od výjezdu a velitel zásahu si nechal vyslat další posilující vůz do terénu.

Před příjezdem hasičů se uživatelé chaty snažili požár hasit pomocí kuchyňských nádob s vodou, ale jejich snaha proti skrytému požáru v trámoví byla marná. Museli tak vyčkat až na příjezd hasičů.

Hasiči pronikli do chaty, kde zjistili rozhořívající se požár z prostoru mezi stropy do horních podkrovních pokojů. Požár se podařilo lokalizovat po čtyřiceti minutách zásahu a celková likvidace požáru byla hlášena až za další hodinu.

Hasiči museli postupně proniknout ke skrytým ohniskům, a ty uhasit před dalším rozšířením. Část konstrukcí musela být rozebrána a celá chata byla hasiči odvětrána. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Chatu užívalo asi deset mladých lidí, když nad ránem probudil kouř jednu ženu. Ta uviděla ve spodním patře valící se kouř z krbu a zjistila možný požár v podlaze i stropech mezi patry. Okamžitě vzbudila své kamarády. Hašení nebylo účinné, a tak ze stále více zakouřené chaty raději odešli všichni ven do bezpečí. Mezitím přivolali na pomoc hasiče.

Požár se postupně z mezistropí rozšířil do dvou podkrovních pokojů, které zničil. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 600.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 600 tis. Kč. Příčinou vzniku požáru bylo vznícení hořlavých materiálů v těsné blízkosti komína a krbu.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet