Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Hlučíně cvičili hasiči ze Záchranného útvaru dálkovou dopravu vody, využili své hadicové automobily Tatra

Dne 26. 4. se v areálu Hlučínské štěrkovny uskutečnil výcvik Záchranného útvaru HZS ČR v dálkové dopravě vody hadicemi. Výcviku se zúčastnili příslušníci záchranných rot z Hlučína, Jihlavy i Zbirohu s dvojicí hadicových automobilů na podvozcích Tatra T815 8×8 určených především pro provoz v obtížném lesním terénu, kam se automobily v silničním provedení nedostanou.

Každý hadicový automobil veze v nástavbě více než 2 km hadic B75, dvojici přenosných motorových stříkaček o výkonu 1500 l/min, samonosné nádrže na 5 000 litrů vody a další příslušenství pro vytvoření hadicového vedení.

Přečtěte siJedinečné hadicové automobily na podvozku Tatra 815 8x8 VVN využívají hasiči ze Záchranného útvaru HZS ČR

Výcvik byl zaměřen především na seznámení příslušníků jihlavské roty s technikou a postupy při jejím použití, proto bylo vedení nataženo na rovných zpevněných cestách. Během výcviku bylo nataženo celkem 1,7 km dlouhé vedení, byly zřízeny čtyři přečerpávací stanoviště zajišťující plynulou dodávku vody i v případě nutnosti výměny hadice či jiného problému na dopravním vedení.

Vytvoření vedení zabralo jednotkám 45 minut a poté byla voda po dobu jedné hodiny nepřetržitě dopravována až k vodnímu monitoru a zpět do štěrkovny.

kpt. Ing. Ivo Adámek
Záchranný útvar HZS ČR Hlučín
Sdílet