Sobota 19. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Veselo bylo o víkendu i v Královéhra­deckém kraji

Jednotky požární ochrany Královéhradeckého kraje od pátku (20. února 2009) do neděle (22. února 2009) zasahovaly u 45 událostí. Hasiči zasahovali u 21 dopravních nehod, při kterých bylo zraněno 14 osob, a u pěti požárů.

Jednotky požární ochrany Královéhradeckého kraje od pátku (20. února 2009) do neděle (22. února 2009) zasahovaly u 45 událostí. Hasiči zasahovali u 21 dopravních nehod, při kterých bylo zraněno 14 osob, a u pěti požárů. Při požárech nebyl nikdo zraněn ani usmrcen. V patnácti případech hasiči vyjeli k tzv. technické pomoci, v jednom případě k záchraně osoby a jednomu planému poplachu. Dva výjezdy se týkaly měření koncentrace nebezpečné látky v domě ve Smiřicích na Hradecku a odklizení nafty, která unikla z autobusu v Olešnici v Orlických horách.



Nejvíce práce měli hasiči na Hradecku a Rychnovsku (12 událostí), dále na Náchodsku (9×), Trutnovsku (7×) a Jičínsku (4×).


Hradec Králové

Požár v areálu nemocnice

Královéhradečtí hasiči byli v pátek (20. února 2009) o půl druhé ráno přivoláni do areálu fakultní nemocnice v Hradci Králové. V biochemické laboratoři na pracovišti klinické biochemie a diagnostiky došlo k zahoření jednoho z přístrojů. Při příjezdu hasičů na místo přístroj již nehořel. Hasiči odvětrali zakouřený prostor a odpojili přístroj z el. sítě. Příčinou vznícení byla pravděpodobně technická závada. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 200 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

(foto: centrální stanice Hradec Králové)


Požár zničil dodávku

V pátek (20. února 2009) krátce před 13. hodinou došlo v ulici V Kopečku v Hradci Králové k požáru dodávky. Řidič vozidla zaparkoval nedaleko obchodu a šel vyložit přepravované zboží. Když se vracel zpátky, tak zpozoroval vycházející kouř zpod automobilu a ihned zavolal hasiče. Hasiči byli o požáru informováni ve 12:53 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči se dvěma cisternami a požár dostali pod kontrolu ve 13:03 hodin. Ve 13:21 hodin byl požár uhašen. Požár zničil celou dodávku. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 200 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na vozidle. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (foto: Michal Fanta)


Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Víkend u hasičů ve znamení dopravních nehod

Hasiči z okresu Rychnov nad Kněžnou zasahovali jen během pátku (20. února 2009) u sedmi dopravních nehod. Ve většině případů vyprošťovali zapadlá osobní vozidla, autobus nebo sypač Správy a údržby silnic. K čelnímu střetu osobního vozidla a dodávky došlo kolem půl druhé odpoledne na silnici č. I/11 u Vamberka. Při nehodě došlo ke zranění tří osob. Rychnovští hasiči po příjezdu na místo poskytli dvěma zraněným osobám předlékařskou pomoc. Po příjezdu záchranné služby byli všichni zranění převezení k ošetření do nemocnice. Hasiči zabezpečili vozidla proti požáru, odpojili autobaterie a zabránili úniku provozních látek. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

(foto: stanice Rychnov nad Kněžnou)

Chlapec zapadl do sněhu, pomoc hasičů nakonec nepotřeboval

K neobvyklému případu byli v neděli (22. února 2009) v 17:38 hodin přivoláni profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou. Na tísňovou linku hasičů nahlásil dvanáctiletý chlapec, že sjel po sněhu do koryta řeky u Solnice a nemůže se dostat zpět. Chlapec s kamarádem sjížděli ze zhruba dvoumetrové hromady sněhu do čtyř metrů hlubokého koryta řeky. Chlapec zapadl do sněhu a nemohl se dostat zpátky. Když hasiči dorazili na místo určení, uvězněný chlapec byl již vyproštěn svým kamarádem. Hasiči důrazně domluvili oběma chlapcům a seznámili je s možnými riziky a následky jejich jednání. Kontaktovali otce dotyčného chlapce a informovali jej o výjezdu jednotky. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.


Územní odbor Náchod

Technická závada na zásuvce způsobila požár v bytě

Dvě jednotky hasičů byly v sobotu (21. února 2009) večer přivolány k požáru v bytě ve Václavické ulici v Náchodě. Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena v 17:35 hodin, kdy si vycházejícího kouře z okna bytu jako první všimla paní z protějšího domu. Na místo vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči z Náchoda s technickým automobilem, třemi cisternami a automobilovým žebříkem. Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že hoří v bytě 3 + 1 ve čtvrtém nadzemní podlaží a uvnitř se nikdo nenachází. Hasiči otevřeli zamčené dveře bytu a požár v 18:01 hodin lokalizovali. Za dalších sedm minut byl požár zlikvidován. Požár vypukl v jedné z místností mezi stěnou a skříní, kdy došlo ke vznícení uloženého hořlavého materiálu. Požár s největší pravděpodobností způsobil přechodový odpor v zásuvce. V místnosti, kde požár vypukl, došlo ke zničení koberce, skříně, malby a oken. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 70 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

(foto: SDH Náchod)


Info: por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


 -wap-

Sdílet