Sobota 19. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zamrzlá hydrantová sít komplikovala velký požár rodinného domu

Dne 23. 2. 2009 v 18:45 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Pačlavicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Morkovic – Slížan s jedním zásahovým vozem, kterou dále posílily jednotky profesionálních hasičů z Kroměříže, Vyškova (JmK) a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Morkovic – Slížan.

Dne 23. 2. 2009 v 18:45 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Pačlavicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Morkovic – Slížan s jedním zásahovým vozem, kterou dále posílily jednotky profesionálních hasičů z Kroměříže, Vyškova (JmK) a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Morkovic – Slížan.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy a druhého podlaží nového rodinného domu.Už při příjezdu hasičů byl vidět požár, který se začal nebezpečně šířit pod střechou do konstrukcí domu a horního patra. Velitel zásahu si nechal vyslat další posilující cisterny. Hasiči rozvinuli tři vodní proudy a snažili se proniknout k plamenům.

Na hasiče ale čekalo hned několik překážek. Vzhledem k zamrzlé městské hydrantové síti se hasiči nemohli v místě požáru dostat k dostatečnému množství vody, proto musela být k hořícímu domu dovážena kyvadlově cisternami. Až později se podařilo najít jeden průchodný hydrant a voda byla dodávána dálkově.Plameny pod střechou se začaly šířit a hrozilo zasažení okolních domů. Velitel si nechal na místo vyslat výškovou techniku z Kroměříže. Po jejich výjezdu však musel jednotku odvolat, protože plošinu nebylo možné bezpečně u domu ustavit.Po hodině intenzivního hašení se nakonec hasičům podařilo požár lokalizovat a udržet jen v jednom zasaženém domě.

Dál pokračovalo intenzivní hašení a hasiči postupně pronikali do vnitřních prostor domu. V dýchacích přístrojích odvětrávali dům a začali s vynášením zničených věcí z horního patra.Při požáru a zásahu zatím nebylo hlášeno žádné zranění. Na místo přijel vyšetřovatel hasičů, který zjišťoval příčinu vzniku požáru. Majitel domu nebyl v době vzniku požáru doma a plamenů si jako první všimli sousedé, kteří také přivolali na pomoc hasiče.Majitel si předběžně vyčíslil škodu nejméně na 1.000.000,– Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek v domě za 2 mil. Kč.

Časová osa události
20:00 – na požářišti pomáhají i místní dobrovolní hasiči z Pačlavic, kteří byli povoláni starostou obce. Jejich práce se soustřeďuje na pomoc zasahujícím jednotkám, úklid a později i na dohled po požáru. Jednotka obce nemá aktuálně k dispozici vlastní výjezdovou techniku.

20:30 – hasiči dál pokračují s vynášením zničených věcí z horního patra domu a dál likvidují zbytky požáru v podkroví. Hasiči museli rozebrat další části střechy, které byly značně poškozeny požárem. V jednom místě se střecha propadla do obytného pokoje. Podkroví je kontrolováno termokamerou.

21:30 – Hasiči likvidují posledný skrytá ohniska a zbytky požáru. Místo je připravováno na předání majiteli a dohlídku.22:00 – vyšetřovatel hasičů předběžně ukončil svou práci na místě požáru a v šetření bude pokračovat v úterý dopoledne. Požár kompletně zničil střechu a značnou část obytného podkroví.

22:00 – při návratu z místa požáru zapadla cisterna Renault profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan na nezpevněné komunikaci. Pokus o vysvobození pomocí traktoru byl neúspěšný. Zásahový speciál byl vyproštěn až povolanou cisternou Tatra dobrovolných hasičů z Morkovic-Slížana. Jednotka se tak vrátila na základnu až ve 22:45 hod.

Postupně aktualizujeme

Zdroj: HZS Zlínského kraje

-kaw- 

Sdílet