Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár kamionu na Zlínsku

Dne 24. 2. 2009 v 11:58 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u Zádveřic.Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem.

Dne 24. 2. 2009 v 11:58 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u Zádveřic.Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u hájenky, nedaleko Horní Lhoty, došlo k požáru motorového prostoru nákladního auta zn. Iveco.Před příjezdem hasičů se snažil řidič i se závozníkem požár hasit pomocí ručních hasicích přístrojů, pomocí hasicího spreje, ale také za pomoci sněhu.

S hašením pomáhali i další řidiči, kteří ochotně zastavili a nabídli svou pomoc. Dostat se ke skrytým plamenům pod kabinou však bylo nad jejich síly i možnosti.Hasiči se dostali na místo až za dvanáct minut od výjezdu. Bleskově natáhli vysokotlaké vodní vedení a začali požár hasit jak pod kabinou, tak i z vnitřních prostor a ložné plochy. Požár se podařilo uhasit asi po dvaceti minutách zásahu.Pro rychlejší uhašení plamenů se hasiči snažili zvednout kabinu nad motor, což se ale nepodařilo. Soustředěně a úzkými prostory se tak snažili dostat hasivo k plamenům.

Při požáru a zásahu nebylo evidováno žádné kvalifikované zranění. Jeden z mužů se lehce nadýchal zplodin hoření, ale ošetření odmítl.Po dobu zásahu hasičů byla zcela zastavena doprava na důležité silniční spojce a v obou směrech se tvořily kolony. Po uhašení požáru byla doprava puštěna po jedné polovině vozovky.Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno.

Požár zničil především motorový prostor a napáchal škodu za 150.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další části vozu za 500 tis. Kč. Řidič uvedl, že při jízdě do kopce vykazoval motor pokles výkonu a po opakovaných zastávkách začal hořet.

Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností technická závada, která bude dále přesně zjišťována v servise.

Zdroj: HZS Zlínského kraje

-kaw- 

Sdílet