Sobota 19. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči přečerpávali větší množství nafty

Dne 25. 2. 2009 v 10:11 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii kamionu u Liptálu. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozem a vzápětí i posilující jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se speciálním protichemickým kontejnerem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že po havárii u čerpací stanice u obce Liptál došlo k poškození nádrže tahače a úniku nafty.

Řidič nákladní soupravy havaroval mimo silnici, když vjel do sněhové bariéry. Při havárii došlo k prasknutí palivové nádrže a k úniku nafty do sněhu a půdy. Před příjezdem hasičů dal řidič pod proraženou nádrž kbelík a sám se snažil minimalizovat následky úniku paliva.

Prioritou hasičů bylo zachytávat unikající naftu a zabránit případné ekologické havárii. Hasičům se podařilo v první části zásahu zachytit asi 100 litrů vytékajícího paliva a dalších 200 litrů nafty odčerpat z nádrže po výšku hladiny k prasklině.

Druhá fáze se soustředila na přečerpání zbytku nafty z poškozené nádrže do dalších náhradních nádob, které museli hasiči dodatečně přivézt.

Během zásahu hasiči také překontrolovali kanalizaci a blízký potok v okolí. Průzkumem nebylo zjištěno, že by se nafta do vody dostala.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla omezena průjezdnost dopravy na hlavním silničním tahu I/69. Nejdříve dopravu řídili sami řidiči a po příjezdu policie regulovala hlídka vozidla do jednoho jízdního pruhu.

Dopravní omezení bylo ukončeno krátce po poledni, když hasiči vyprostili kamion a ten se posunul do prostoru čerpací stanice. Další likvidační práce si zajistil původce havárie sám. Majitel čerpací stanice nabídl pomoc ve formě odbagrování znečištěného sněhu malým nakladačem a odvoz sněhu do prostoru stanice, kde jsou bezpečnostní a záchytné systémy na paliva.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet