Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár stodoly v Kravařích

V pátek 27. února 2009 ve 13:54 hodin byl ohlášen na operační středisko HZS Libereckého kraje požár stodoly přistavěné k bytovému domu v Kravařích na Českolipsku. Operační důstojník na místo požáru vyslal profesionální jednotky hasičů z České Lípy a kolegů z Úštěku z Ústeckého kraje spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Žandov, Holany a Česká Lípa – Stará Lípa s šesti cisternovými vozy.

V pátek 27. února 2009 ve 13:54 hodin byl ohlášen na operační středisko HZS Libereckého kraje požár stodoly přistavěné k bytovému domu v Kravařích na Českolipsku. Operační důstojník na místo požáru vyslal profesionální jednotky hasičů z České Lípy a kolegů z Úštěku z Ústeckého kraje spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Žandov, Holany a Česká Lípa – Stará Lípa s šesti cisternovými vozy.

Již při příjezdu prvních hasičských cisternových vozů byla celá stodola o rozměrech 15 × 15 metrů zasažena ohněm a požár již dosáhl III. fáze hoření. Stodola se nacházela v přístavku mezi bytovými domy, do kterých se rozšířil kouř a zplodiny hoření. Hasiči provedli v bytových domech průzkum a zjistili, že se uvnitř nikdo nenachází. Hasiči započali hasební práce a pomocí motorových pil museli rozebrat střešní konstrukci stodoly, kde se nacházela skrytá ohniska hoření.

Oheň se hasičům podařilo dostat pod kontrolu krátce před půl třetí a uhasit až v 15:45 hodin. Poté bylo místo požáru předáno dobrovolné jednotce ze Žandova. Majiteli objektu byla nařízena dohlídka na místě požáru po dobu dalších 24 hodin, zakázáno používání elektrické energie a doporučena revize elektrorozvodů.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Výše přímé škody se pohybuje okolo 100 000 Kč. Hasičům se podařilo uchránit přilehlé bytové domy v hodnotě 1 milionu korun.


kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje


-swo-

Sdílet