Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

SDH Ďáblice o víkendu slaví

17.10. 2003Den otevřených dveří SDH Ďáblice k 105 výročí trvání SDHPraha 8 – Ďáblice

Dobrovolný sbor Praha 8 – Ďáblice

Sbor Dobrovolných Hasičů (dále jen SDH) Ďáblice letos oslaví již 105. výročí svého založení. O jeho minulosti moc nevíme, a proto se spíše zaměříme na současnost, která bude jistě o to zajímavější. Povíme vám něco málo o tom, co vše jsme tento rok zvládli, co v současné době děláme a nakonec i jaká je naše představa o tom, čeho chceme docílit dále.

Funkční SDH a Jednotka Požární Ochrany (dále jen JPO) páté kategorie nejsou v Ďáblicích dlouho. Dříve část hasičů působila v Čakovicích. Členové se scházeli u starosty sboru doma (čakovická hasičská stanice je od roku 1991 pekárnou) a teprve ve chvíli, kdy se spojily sbory z Čakovic a Ďáblic, se celá skupina přemístila právě na stanici do Ďáblic, jež nebyla využívána. Místní sbor spíše nefungoval a sloučením došlo k tomu, že Ďábličtí získali opětovně fungující SDH s JPO a dnes smluvně vykonávají kompletní požární ochranu v Čakovicích, Miškovicích, Třeboradicích a Hovorčovicích. Zmíněné městské části a obec sdružily finanční prostředky a tím v rozpočtech ušetřily velké peníze na zvláštní financování vlastních JPO.

Podmínky, do kterých přešli členové sboru a jednotky, nebyly moc dobré. Stanice, pronajatá v tu dobu k bydlení a podnikání, byla z větší části zdevastovaná. Přesto zůstala alespoň jedna garáž hasičům, kteří zde s obtížemi a ve velmi stísněných podmínkách dávali dohromady odhlášené výjezdové vozidlo CAS 25 Škoda 706, aby mohli vůbec začít vykonávat svou činnost. „Hasičina“ byla v Ďáblicích absolutně „zabitá“ díky bývalému starostovi SDH, panu Karlu Dvořákovi, od nějž jsme dodnes neobdrželi ani kroniku, natož pak další cenné podklady. Zejména kronika by nám v mnohém velmi pomohla. Mohli bychom příkladně pozvat bývalé členy SDH na oslavy 105. výročí nebo se dozvědět, jak náš sbor fungoval ve své, jistě bohaté, historii.

Dnes je situace o mnoho lepší. Máme v užívání celou budovu a postupně si jí opravujeme a zvelebujeme co síly a finance stačí. Bohužel však není peněžních prostředků dost. Příští rok by měla hasičská stanice projít celkovou rekonstrukcí. Snad k ní skutečně dojde. V současnosti se věnujeme z největší části technické připravenosti výjezdových vozidel. Jsou jimi AVIA, která by se měla ukázat v novém již na 105. výročí a Cisternová Automobilová Stříkačka 25 Škoda 706 RTHP, jež prochází právě střední opravou.

A nyní chvilku o tom, o co se vlastně jako hasiči snažíme. Když se řekne dobrovolný hasič, každému hned proběhne hlavou vzpomínka na film „Hoří má panenko“. Tento snímek nevzbudil v naší populaci o dobrovolných hasičích vůbec dobré mínění. Každý si totiž po jeho shlédnutí řekl, že „dobráci“ sedí jen v hostincích a jsou permanentně „namol“. K zásahu přijedou pod vlivem alkoholu a pak to také dle toho vypadá…

Náš sbor se rozhodl, stejně jako mnoho dalších dobrovolných jednotek, jít zcela jinou cestou, která je v souladu s naším vstupem do Evropské unie.

Chceme lidem ukázat, že jsme „dobrovolní profesionálové“ a podle toho se i chováme. Občané nás naleznou každý den ve službě na HS-Ďáblice, a to ve všední den od 18:00 do 23:00 a o víkendech od 9:00 do 23:00 hodin. Po rekonstrukci stanice budeme sloužit i přes noc, přesněji do 6:00 následujícího dne. Službu má vždy alespoň zmenšené družstvo 1+3, které, pokud je přímo na stanici, vyjíždí k případu do 2 minut od jeho nahlášení. Nutné je sdělit, že mnoho hasičů, kteří působí v Ďáblicích, nemá v tomto místě trvalé bydliště a sjíždí se tak z různých koutů hlavního města (např. z Modřan, Jižního Města, Černého Mostu, Kyjí, Proseka, Letňan, Čakovic, Libně, Kobylis, Bohnic, Hloubětína, Hrdlořez atd.) Pokud se však vyhlásí poplach, jednotka je na místě události do 30 minut v plné zbroji. Před ní samozřejmě přijíždí k případu zmenšené družstvo, sloužící na stanici.

Naše jednotka se snaží vzdělávat a profesionalizovat (děláme to zcela zadarmo). Důkazem toho jsou taktická cvičení, kde se musíme chovat tak, jako bychom byli u opravdového zásahu. Jen namátkou – likvidování následků dopravní nehody s vyprošťováním zraněné osoby, požár travního porostu apod. Velitel na nás chystá i takové věci, jako jsou čtyři cvičení za sebou, abychom zjistili, jaké to je, když musíme zasahovat s přestávkami opakovaně nebo jezdit rovnou od zásahu k zásahu. A o co nám prvotně jde? Naučit se vše natolik dobře, abychom nikdy neselhali u opravdového případu. Když budeme sedět na stanici a povídat si, tak se to jen těžko naučíme. Za poslední dva měsíce měla jednotka šest cvičení včetně jednoho komplexního, po němž jsme byli povoláni jako záloha na stanici Hasičského Záchranného Sboru (dále jen HZS) číslo 3, tedy do Holešovic. Všichni tamní profesionálové byli u požáru mrazíren v Praze Sedlci. Doháníme tak i výcvikové resty, které jsme měli v předchozím pololetí pod bývalým velitelem.

Spolupráce s HZS Praha a HZS Středočeského kraje, stejně tak i s dalšími SDH a JPO je na poměrně dobré úrovni, ale vždy je co zlepšovat. Výsledkem naší práce nemá být konkurence profesionálním hasičům, jak si mnozí myslí. Prohloubením dnes již úzké spolupráce s HZS ČR a s ohledem na náročná cvičení a práci chceme dosáhnout funkce plnohodnotné zálohy hasičům z povolání. Proto naše jednotka zvolila tak náročný a intenzivní výcvik.

V tuto chvíli má jednotka v péči pět hasebních obvodů (viz. výše). Od začátku tohoto roku máme již kolem šedesáti výjezdů, což není zrovna málo. Namátkou vyberme požáry obytného domu v Ďáblicích, dřevěných palet v Březiněvsi, pole ve Vinoři, skladu ledniček v Satalicích a samozřejmě také výjezdy k velkému množství nepovoleného pálení a ochraně životního prostředí.

Nejsme tu jen proto, abychom čekali, až bude někde hořet. Loni v létě jsme pomáhali při povodních a letos se starali o zavlažování fauny a flory. Rybníček v Taussigově ulici jsme plnili dva dny, prováděli jsme i kropení stromů a keřů v parku v Čakovicích, dále doplňovali vodu do jezírek v Ďáblickém lese, likvidovali obtížný hmyz, zachraňovali zvířata, majetek, řezali stromy hrozící spadnutím atd.

Zajímáme se také o různé specializace a rádi bychom vytvořili tým, v němž se na sebe budeme moci vzájemně spolehnout a budeme umět poskytnou jakoukoliv pomoc v jakékoliv situaci. Každý musí umět všechno, ale vždy musí být alespoň jeden nebo dva hasiči, kteří budou v činnosti vynikat. Nováčky čekají školení spojového řádu, řádu strojní služby, školení nositelů dýchací techniky, práce ve výškách a hloubkách. Pro zájemce je připraven i výcvik na raftech, potápění atd. Jak vidíte, není toho málo, co musí hasič umět.

Naše jednotka se může pochlubit týmy, které se zúčastnily mistrovství České republiky HZS na raftech na Trojském kanále. Dvě družstva skončila na devátém, resp. šestnáctém místě. Příští rok si to rádi zopakujeme a snad i umístění bude lepší.

Několik členů se úzce zajímá i o zdravotnickou první pomoc a už se dle časových možností připravují na těžké období. Čeká je 240 hodin služby v nemocnici a nějaký čas práce v Rychlé Záchranné Službě. Mají před sebou i odborná přezkoušení.

O techniku se v drtivé většině případů staráme sami. Není nad to mít dobrého strojníka, který má svou práci rád a dává do ní vše! Na naší stanici máme automobilový žebřík AZ 30 IFA, CAS 25 Škoda, Avii A30 vybavenou agregátem na výrobu elektrického proudu, tlakovou vodou na hašení požárů, hydraulickými vyprošťovacími nůžkami, čerpadlem na vodu, osvětlovacím zařízením, prostředky předlékařské pomoci včetně nosítek, lezeckými prostředky pro záchranu, izolačními dýchacími přístroji, prostředky na ochranu životního prostředí a v neposlední řadě pak ambulanci – sanitní vozidlo pro paramediky a velitelské vozidlo. Vozový park je kompletně vybaven radiostanicemi.

Chceme dokázat, že je na nás spoleh. Naším společným cílem je oslavit začátek roku 2004 vstupem do JPO kategorie III s místní i celorepublikovou působností a navázat na naše dosavadní dobré výsledky ve výcviku a při zásazích – s potřebným vybavením, skvělou partou a spolehlivým týmem. Chcete vstoupit do naší jednotky a být aktivním členem bez nároku na odměnu? Obraťte se prosím na číslo 777 200 791, nebo nás přijeďte po telefonické domluvě rovnou navštívit na stanici.

Vše je samozřejmě i o lidech, kteří se aktivně účastní všeho, co se na hasičské stanici koná. Doufáme, že se zvolením nové starostky paní Mášové a nového velitele pana Mangla se SDH a JPO Ďáblice budou ubírat jen dobrým a správným směrem, stejně tak, jak tomu je za poslední měsíce.

Slušností je poděkovat. Zvlášť chceme poděkovat starostkám m.č. Ďáblice a Čakovice, starostovi obecního úřadu Hovorčovice, Magistrátu hl. m. Prahy za hmotnou a finanční pomoc, HZS ČR v Praze a Středočeském kraji, radnici Prahy 8, firmě A.S.A. Ďáblice a všem, kteří nám fandili, fandí a fandit budou.

Držte nám palce a věřte, že se na nás můžete kdykoliv obrátit. Vždyť jsme tu pro Vás.
Zdenka Dočekalová – členka JPO

Kontakt:
Hasičská stanice Ďáblice
U Parkánu 765/6
182 02 Praha 8
Nepřetržitá služba operačního střediska: 725 016 508
www.izds.cz, e-mail: hasici@izds.cz


k 105 výročí trvání Sboru Dobrovolných Hasičů
v Praze 8 – Ďáblicích.

V pátek 17.10. 2003 od 14:00 do 18:00
a v sobotu 18.10 2003 od 9:00 do 12:00

Motoristům kteří se dostaví vlastním autem bude proveden bezplatný test
na kvalitu brzdové kapaliny, prohlídnuta lékárnička a hasicí přístroj, který si v případě potřeby budete moci zakoupit na místě.
Sdílet