Neděle 28. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K uvolnění koryta řeky byl potřeba i bagr

Tři mechanismy včera museli hasiči postupně nasadit k uvolnění stavidla a koryta řeky Svitavy v Rájci-Jestřebí na Blanensku.

Tři mechanismy včera museli hasiči postupně nasadit k uvolnění stavidla a koryta řeky Svitavy v Rájci-Jestřebí na Blanensku.

K zásahu krátce před 7. hodinou vyjely dvě jednotky hasičů – profesionální jednotka ze stanice v Blansku a místní dobrovolná jednotka z Rájce. Kmeny stromů, větve a další naplaveniny v korytě řeky u Sportovní ulice zatarasily stavidla náhonu, který část vody ze Svitavy přivádí k místnímu průmyslovému areálu. Protože stavidla nešla spustit, zvýšený průtok vody hrozil zaplavením výrobního provozu.

Při vytahování čtyř velkých kmenů, většího množství větví a dalších naplavenin hasiči kromě trhacích háků použili traktor lesního závodu s navijákem a pak i další traktor, který zajistil starosta obce. Protože čistění a uvolňování koryta řeky komplikoval silný proud, který ke stavidlu strhával další větve a také pařez pokáceného stromu, na místo přijel i traktorový bagr. Všechny tři části stavidla náhonu se podařilo uvolnit před 10. hodinou.

V souvislosti se zvýšenými stavy vody hasiči na Blanensku už v noci zasahovali u průmyslového areálu v Gelhornově ulici. Krátce po 4. hodině byli povoláni k uvolnění stavidla jezu rybníka, zaneseného větvemi a vrstvou naplavenin. Po příjezdu správce rybníka jez vyčistili od větví a stavidlo uvolnili. Ve Svitávce místní jednotka dobrovolných hasičů vyjela k vyčištění koryta zdejšího potoka, zaneseného větvemi a naplaveninami.

Hrozícímu rozlití řeky Veličky dnes v noci hasiči bránili ve Strážnici na Hodonínsku. Místní dobrovolná jednotka se po 3. hodině snažila uvolnit zablokované stavidlo řeky, která začala vytékat do areálu místních firem. Kromě zasypávání vpustí hlínou hasiči také pomáhali při vyvážení vozidel z místního autobazaru a do rána tok řeky monitorovali.

Dopoledne profesionální hasiči ze stanice v Kyjově a místní dobrovolní hasiči vyjížděli na kyjovský stadion k odčerpání vody ze sklepa pod tribunou, který voda zaplavila do výšky 30 centimetrů.

Na Znojemsku dvě jednotky hasičů ze stanic v okresním městě a v Hrušovanech nad Jevišovkou v poledne vyjely do obce Hrádek k uvolnění mohutného stromu, který blokoval most přes řeku Dyji. Kmen dlouhý zhruba 12 metrů o téměř metrovém průměru hasiči z řeky vytáhli pomocí automobilového jeřábu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Sdílet